Woningverhuur/ruil en de verzekering

0

Ruim 7% van de Nederlanders met een koophuis zegt zijn huis periodiek te verhuren via sites zoals Airbnb, blijkt uit onderzoek van Q&A in opdracht van Independer. De vergelijkingssite waarschuwt deze mensen dat ook tijdelijk verhuren consequenties heeft voor de dekking van de woonpolis.

Bij mensen tussen de 18 en 44 is het percentage dat zegt het huis periodiek te verhuren zelfs 15%. “Als we uitgaan van 4,5 miljoen koopwoningen in ons land. Gaat het bij 7% om 315.000 woningen die dus voor langere periodes worden verhuurd. Maar pas dus goed op als je jouw huis verhuurd, want het kan zijn dat je niets vergoed krijgt”, waarschuwt Michel Ypma van Independer.

Van veel geldverstrekkers mag de klant de koopwoning niet verhuren als de hypotheek nog loopt. In geval van een huurhuis moet de huurbaas toestemming geven voor het (tijdelijk) verhuren van het huis, of de woningcorporatie in het geval van een sociale huurwoning.

Die toestemming zegt echter niets over de consequenties die verhuren heeft voor verzekering, zegt Ypma. “Dat komt omdat de opstalverzekering is afgestemd op de eigen situatie van de verzekerde. Het risico voor de verzekeraar verandert als er, tijdelijk, andere mensen in de woning wonen. Zo is er bij verhuur geen sprake meer van privégebruik. Dan kan het gebeuren dat de opstalverzekering geen schade dekt in het geval je een vergoeding krijgt voor de verhuur. Bijvoorbeeld als je je huis voor meer dan drie maanden verhuurt. Maar ook bij een gratis huizenruil krijg je vaak geen vergoeding bij schade. De verzekeraar kijkt naar de frequentie, de duur en wie er in het huis komt. Een eenmalige, korte huizenruil met familie is natuurlijk anders dan je huis een half jaar verhuren aan een expat. Net als een opstalverzekering, biedt een inboedelverzekering niet automatisch dekking bij verhuur. Ook daarvoor gelden er verschillende voorwaarden.

Goed om te weten: als verhuurder ben je in elk geval niet verzekerd voor diefstal en vandalisme door je huurders. Diefstal en vandalisme door anderen is alleen verzekerd als er ingebroken is en er braaksporen zijn.”

Airbnb

Airbnb biedt een verhuurdersgarantie aan. Met die garantie worden schades tot een bepaald bedrag vergoed. Maar die garantie is geen vervanging voor de woonverzekering, zegt Ypma. “Er wordt namelijk best veel uitgesloten. Tegenwoordig hebben steeds meer verzekeraars een woonverzekering met dekking voor tijdelijke verhuur. Zoals via woningruil sites of huizenruil. Goed om dat te checken. Ook omdat de voorwaarden bij verzekeraars flink kunnen verschillen. Zorg dus dat je bij schade niet voor verrassingen komt te staan.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.