Amsterdamse erfpacht spijtoptantenregeling van kracht

0

VEH is blij dat erfpachters in Amsterdam vanaf 28 november gebruik kunnen maken van de spijtoptantenregeling, maar betreurt het dat kopers die na 8 januari 2020 een woning op erfpacht kochten en eigenaren van panden die een woon- en bedrijfsfunctie hebben niet van de deze regeling gebruik kunnen maken.

Door de spijtoptantenregeling kunnen erfpachters die verzuimden voor 8 januari 2020 in te gaan op de aanbieding om over te stappen op erfpacht dit alsnog doen onder gunstige voorwaarden. Deze mogelijkheid staat tot 1 augustus 2023 voor hen open. De regeling was al in juni aangekondigd, maar is nu door de gemeenteraad van Amsterdam bekrachtigd. VEH in een reactie: “De overstapregeling betreft de overstap naar eeuwigdurende erfpacht. Dat kan door eeuwigdurende afkoop van de erfpacht of het vastklikken van de erfpachtcanon aan het einde van het tijdvak. De canon wordt dan niet meer herzien vanwege de gestegen grondwaarde, maar alleen gecorrigeerd voor inflatie.”

Via een inspraakprocedure konden Amsterdammers tot 19 september hun mening geven over de voorgestelde regeling. Ondanks dat veel mensen hiervan gebruik hebben gemaakt, heeft dit volgens de VEH echter inhoudelijk geen invloed gehad op de voorgestelde regeling. “Hierdoor blijven huiseigenaren die na 8 januari 2020 een huis op erfpacht hadden gekocht en waarvoor de vorige eigenaar geen overstapaanvraag had gedaan buiten de boot vallen. Ook eigenaren van panden die een woon- en bedrijfsfunctie hebben blijven uitgesloten van de regeling.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.