‘Verduurzaming van VvE-appartementen loopt achter’

0

In Nederland zijn rond 130.000 Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met circa 1,5 miljoen appartementen. Een deel hiervan loopt achter met verduurzaming. Elke VvE is uniek en de uiteenlopende situaties van bewoners maken het complex om tot plannen, besluiten en uitvoering te komen. Daarom wil Centraal Beheer – samen met Klimaatmissie Nederland en andere partners – VvE’s met het hele proces: van de eerste inzichten tot en met het daadwerkelijk verduurzamen van het gebouw.

Binnen VvE’s met woonbestemming komen plannen tot verduurzaming soms lastig van de grond, omdat de leeftijden, wensen en belangen van bewoners niet altijd parallel lopen. Ook hebben zij veel vragen over de toepassing van zonnepanelen, laadpalen en betrouwbare partijen om een gebouw te verduurzamen. Dit vergt veel tijd en kennis. Daarbij kennen VvE-bestuurders de weg naar financierings- en subsidiemogelijkheden niet altijd. Voor een grondige aanpak is vaak meer geld nodig dan de VvE heeft gereserveerd. Een financiering hoeft niet te betekenen dat de lasten stijgen. Lagere energielasten compenseren vaak voor een groot deel de maandelijkse rente en aflossingen.

Drempels wegnemen

“Als belangrijke verzekeraar voor VvE’s kan Centraal Beheer drempels in dit verduurzamingsproces wegnemen. Met onze gebundelde kennis en netwerk brengen we de hele keten bij elkaar om de verduurzaming van tienduizenden woningen te stimuleren”,’ zegt directeur Bedrijven Jack Hommel. “Van VvE-bestuurders hoor ik regelmatig dat zij bij de start moeite hebben om mensen te overtuigen. Bewoners met verhuisplannen willen soms niet meer investeren. Ouderen zien niet altijd de noodzaak. Of de VvE denkt dat het niet betaalbaar is. Dan is het goed om te weten dat de lening voor verduurzaming is gekoppeld aan de VvE. Als eigenaar van een appartement betaal je alleen zolang je er zelf woont. Daarna gaat de lening mee over naar de nieuwe eigenaar.”

Procesbegeleiding voor VvE’s

Om VvE’s op weg te helpen is een overzichtelijk proces ontwikkeld. Dit loopt van inzicht, begeleiding van de VvE, de complete uitwerking, hulp bij subsidie en financiering tot en met de realisatie. Hommel: “In dit proces krijgen VvE’s meerdere verduurzamingsscenario’s voorgelegd waaruit zij kunnen kiezen. Een eerste kleine stap of een complete aanpak. Die keuze is aan de VvE.” Vooral appartementen van vóór 1996 kampen met tocht en kou door minder goede isolatie. Deze VvE’s hebben veelal baat bij meerdere verduurzamingsmaatregelen voor meer comfort in alle seizoenen en lagere energielasten. Dit begint vaak met isoleren en vervolgens een plan met mogelijkheden voor betere installatietechniek, zoals een warmtepomp en opwekking van energie.

Klimaatmissie Nederland

Eerste stap is het oriëntatiegesprek met een verduurzamingspecialist van Klimaatmissie Nederland. Zij maken de eerste plannen voor VvE’s en zijn de Haarlemmerolie in het gehele proces bij de VvE en partners die meewerken aan de realisatie. Vervolgstap is het Startplan dat inzicht biedt in de verduurzamingsmogelijkheden en indicatie van de financiële impact per scenario. De dienstverlening van de verzekeraar is bedoeld om VvE’s vanaf acht appartementen gebouwd voor 2010 te begeleiden in het hele traject. VvE’s worden daarbij ook geholpen met het regelen van subsidies, gemeentelijke vergunningen, het aanvragen van de financiering en het contracteren van de aannemer die de verduurzaming uitvoert. De VvE heeft per stap de keuze of zij verder gaan.

Brandveiligheid en verzekerbaarheid

Hommel: “Samen met kwalitatief hoogwaardige partners en fabrikanten helpen we VvE’s om het verduurzamen van hun appartementsgebouw te vergemakkelijken. Dit gebeurt met extra aandacht voor de brandveiligheid en verzekerbaarheid van de woningen. Want als de verduurzaming niet goed wordt uitgevoerd, dan kan dat gevolgen hebben voor de verzekerbaarheid van het gebouw. Dat is een onwenselijke situatie voor eigenaren. Daarom kijken ook risicodeskundigen mee bij de plannen. Dit draagt bij aan een gezonde woningmarktontwikkeling met verkoopbare verduurzaamde appartementen in ieders belang.”

Subsidie van 2,7 miljoen euro

Om dit initiatief van Centraal Beheer tot het verduurzamen van VvE-appartementen kracht bij te zetten is hieraan een EU-subsidie van 2,7 miljoen euro toegekend. Dit bedrag wordt ingezet om de intensieve proceskosten voor een VvE te verlagen. Als mogelijk onderdeel van een financiering biedt het Nationaal Warmtefonds een VvE Energiebespaarlening aan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.