Verdeeldheid over effect pensioenplannen

0

Onder beleggers heerst verdeeldheid als het gaat om het verruimen van de mogelijkheden voor pensioenfondsen om risicovoller te beleggen. Maar ook over het positieve effect van de bevriezing van de AOW-leeftijd op de economie zijn de meningen verdeeld.

Het percentage beleggers dat de verruiming van de mogelijkheden voor pensioenfondsen om risicovoller te beleggen wel ziet zitten, komt uit op 42%. Met 37% is het aandeel tegenstemmers nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit een steekproef onder ruim 400 Nederlandse particuliere beleggers, samengevat in de ING BeleggersBarometer. 42% van de beleggers denkt dat de bevriezing van de AOW-leeftijd een positief effect zal hebben op de economie, omdat consumenten meer te besteden krijgen. Daarentegen denkt 37% dat dit niet het geval zal zijn.

De helft van de ondervraagde beleggers belegt liever in eigen beheer voor het pensioen (51%), ongeacht het rendement. Dat meer rendement niet altijd het streven is voor beleggers blijkt ook uit het feit dat een ruime meerderheid (63%) het goed vindt dat grote bedrijven in hun ontwikkelingen worden beperkt om te veel machtsvorming te voorkomen.

ING BeleggersBarometer

De ING BeleggersBarometer bepaalt met 11 vragen de index voor het beleggersvertrouwen. Onderzoeksbureau Blauw ondervraagt maandelijks via internet ruim 400 Nederlandse particuliere beleggers. Elke maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen. De aspecten van de index zijn: de economische situatie in Nederland, de financiële situatie van het huishouden, de waarde van de beleggingsportefeuille en de AEX. Naast de vragen die de index bepalen, worden andere periodieke en actuele vragen gesteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.