Beleggers gaan positief het nieuwe jaar in

0

Nederlandse beleggers sloten het jaar 2023 positief gestemd af. De ING Beleggersbarometer steeg in december namelijk naar de hoogste score van het jaar. Beleggers zien zowel de algemene economische situatie in Nederland als de eigen financiële situatie zonniger in.

De Beleggersbarometer steeg in december naar een score van 121; de hoogste score van 2023. In november stond de barometer nog op 102. Naast de al genoemde oorzaken hebben beleggers ook een positiever oordeel over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille in december ten opzichte van de voorgaande maand.

Verwachtingen voor de AEX

De verwachtingen voor de komende drie maanden zijn positief. Beleggers verwachten dat de AEX in maart op 783 zal staan, dit is aanzienlijk hoger dan wat men vorige maand voorspelde voor de maand februari (735). De voorspelling die beleggers in september deden voor december (745) lag lager dan de daadwerkelijke stand van de AEX deze maand. Tijdens de onderzoeksperiode lag de AEX tussen de 774 en 793.

Een kwart van de beleggers (24%) geeft aan dat zij anderen zouden adviseren om ook te gaan beleggen. Dit percentage was eerder dit jaar lager. Waarschijnlijk heeft de hogere stand van de AEX en het hogere rendement dat men heeft behaald hier invloed op.

Verwachtingen voor 2024

Drie op de vijf beleggers (60%) verwachten komend jaar het meeste rendement te kunnen halen met aandelen. Dit percentage is vergelijkbaar met vorig jaar. Beleggers zien minder kansen in obligaties dan een jaar geleden (8% vs.13%).

Bob Homan (foto), hoofd ING Investment Office: “Als je het objectief bekijkt, hebben beleggers daar gelijk in. Langlopende Europese staatobligaties gaven een jaar terug nog 3,6% rente, terwijl dat nu minder dan 3% is. Voor bedrijfsobligaties komt daarbij dat ook de kredietopslag, dat is de extra rente die je krijgt voor bedrijfsspecifieke risico’s, flink gedaald is.”

De sector waar men het meeste van verwacht is IT (39%), meer dan vorig jaar (31%). Homan: “De keuze voor IT heeft heel goed uitgepakt. IT was afgelopen jaar de best presterende sector op de beurs. Net als de geïnterviewde beleggers blijven wij ook positief hierover voor 2024.” Men verwacht minder van energie (16% vs. 29%). Het minste rendement wordt verwacht in de gezondheidszorg. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar.

Over het algemeen zijn beleggers optimistischer dan vorig jaar over het gemiddelde rendement dat zij komend jaar verwachten. Zo verwachten meer beleggers een positief rendement (60% vs. 79%). Net als vorig jaar verwacht de grootste groep (43%) een jaar met veel beweging in de koersen. Dit jaar is de groep die een geleidelijk verloop naar boven verwacht (42%) bijna even groot als deze eerste groep.

Iets meer vertrouwen in crypto

Aandelen en beleggingsfondsen blijven volgens beleggers de meest kansrijke vormen van beleggen (resp. 27% en 24%). Beleggers zien in crypto meer kansen ten opzichte van de eerdere maanden in 2023. Crypto staat nu op de derde plek met 17%. Ten opzichte van de eerste helft van het jaar hebben meer beleggers veel vertrouwen in investeren in cryptomunten (6% vs. 3%) en minder beleggers hebben geen vertrouwen (25% vs. 37%).

Maar het beeld van hoe men 10.000 euro zou verdelen tussen traditionele beleggingen en cryptocurrencies blijft onveranderd in vergelijking met de vorige maanden. Veel meer beleggers zouden eerder investeren in traditionele beleggingen (fondsen, aandelen en ETF’s) dan in crypto: 84% versus 16%.

Rendement en kansen op de beurs

Eén op de tien beleggers (10%) had afgelopen maand een negatief rendement. Dit is minder dan de afgelopen drie maanden, maar vergelijkbaar met augustus. Het gemiddelde winstpercentage is eerder dit jaar niet zo hoog geweest (7,24%) en het gemiddelde verliespercentage niet zo laag (5,15%).

Homan: “Financiële markten deden het in november erg goed. De wereldindex noteert dit jaar een plus van ruim 18%, de AEX iets van 14%. De gemiddelde belegger lijkt hier duidelijk bij achter te blijven. Dat is niet zo gek, want de stijging dit jaar kwam van maar een beperkt aantal aandelen. De kans dat je die niet (allemaal) had, is groot.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.