Huishoudens betalen volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) onevenredig veel waterschapsbelasting, omdat die is gebaseerd op de WOZ-waarde van onroerend goed. Een wetsvoorstel die een einde kan maken aan deze ongelijkheid mag wat VEH betreft niet worden doorgeschoven naar een volgend kabinet.
“Tussen 2015 en 2023 steeg de WOZ-waarde van woningen met maar liefst 73%, tegenover 0,2% voor bedrijfspanden. Deze groeiende ongelijkheid in lastenverdeling moet zo snel mogelijk stoppen. Inmiddels is ruim 80% van de opbrengst van deze waterschapsbelasting afkomstig van huishoudens”, aldus VEH.
Die ongelijkheid kan veranderen door verschillende tarieven in te voeren voor woningen en bedrijfspanden. Een wetswijziging die dat mogelijk maakt ligt inmiddels bij de Tweede Kamer. “Het advies van de Unie van Waterschappen om een wetswijzing door te voeren werd eerder dit jaar al goedgekeurd door de Ministerraad. Het wijzigingsvoorstel ligt daarmee in principe klaar om door het parlement behandeld te worden”, vertelt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. “Als de Kamers het voorstel dit jaar behandelen, worden verschillende tarieven voor woningen en bedrijfspanden per 2025 mogelijk. Dit principe wordt al jaren toegepast door gemeenten, die verschillende tarieven hanteren voor woningen en bedrijfspanden bij het berekenen van de Onroerende zaakbelasting (OZB). We doen daarom een dringend beroep op de politiek om deze wetswijziging niet door te schuiven naar een volgend kabinet.”
Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek onlangs dat de waterschapsbelasting volgend jaar met gemiddeld 10% stijgt voor huishoudens.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.