Woningmarkt gaat mee het kieshokje in

0

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 1.988 huiseigenaren en huurders blijkt dat 48% dit thema de aankomende Tweede Kamerverkiezingen meeneemt in de keuze voor een passende politieke partij. Voor 67% van de respondenten is het enorme tekort aan koopwoningen hier aanleiding voor.

Na gezondheidszorg (54%) en immigratie en asiel (52%) staat de woningmarkt (48%) op de derde plaats van belangrijkste thema’s voor kiezers. Bijna 7 op de 10 respondenten vindt dat gemeenten de prijs van bouwgrond moeten verlagen om nieuwbouwwoningen minder duur te maken. Ruim 6 op de 10 vindt dat de overheid moet bijdragen om meer betaalbare woningen te bouwen.

Dit vinden de respondenten de belangrijkste thema’s op de woningmarkt:

  1. Het tekort aan huurwoningen                       75%
  2. Het tekort aan koopwoningen                      67%
  3. De hoge prijs van koopwoningen                 60%
  4. De hoge huren                                                  63%
  5. Het verduurzamen van woningen                36%
  6. Funderingsproblemen en schade door
    lage grondwaterstand en verdroging           14%

Betaalbare woningbouw

Met de verkiezingen voor de deur roept Vereniging Eigen Huis het nieuwe kabinet op om dit te realiseren. Karsten Klein, Directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: “Een dak boven het hoofd is een eerste levensbehoefte en dat moet betaalbaar zijn. Wat betaalbaar betekent, verschilt per persoon. In iedere prijsklasse en van iedere soort moeten dus zo snel mogelijk voldoende woningen beschikbaar komen. De politiek moet vasthouden aan de ambitie om minimaal twee derde van de te bouwen huizen ‘betaalbaar’ te maken. De woningbouw moet stijgen in plaats van de huizenprijzen.”

Verkiezingsmanifest

Vereniging Eigen Huis heeft meer ideeën waarmee de politiek (toekomstige) huiseigenaren kan helpen met de uitdagingen waar ze voor staan. Deze ideeën zijn gebundeld in een manifest en aangeboden aan de politieke partijen, die straks wellicht volksvertegenwoordigers, staatssecretarissen en ministers mogen leveren.

Klik om toegang te krijgen tot Verkiezingsmanifest%20VEH%20-%20Bouwen%20aan%20duurzaam%20en%20betaalbaar%20wonen%202023.pdf

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.