‘Klimaatlabel versterkt tweedeling woningmarkt’

0

Georgette Lageman, manager Expertise Centrum Wonen bij BLG Wonen, vindt net als Vereniging Eigen Huis dat de kosten van schade door een veranderend klimaat niet eenzijdig bij woningeigenaren terecht mogen komen. Wel verwacht ze dat een klimaatlabel de tweedeling op de woningmarkt extra versterkt.

Lageman stelt dat klimaatschade een maatschappelijk probleem is, waaraan de hele samenleving een financiële bijdrage moet leveren. “Het is schaarste troef op de woningmarkt. Het enorme tekort aan woningen maakt dat veel mensen niet de luxe hebben om ‘nee’ te zeggen tegen een woning die niet klimaatbestendig is. De introductie van een klimaatlabel zal de vraag naar woningen met geen of weinig risico’s verhogen, waardoor deze naar verwachting in prijs stijgen. BLG Wonen vreest dat de tweedeling op de woningmarkt daardoor nog verder wordt versterkt. Daarom moet de focus liggen op het gezamenlijk dragen van de kosten van klimaatschade. Dat voorkomt dat woningen met een hoog risico op klimaatschade straks alleen nog zijn weggelegd voor de woningeigenaren met de minste financiële draagkracht.”

Hoewel Lageman het eens is met VEH dat de kosten van klimaatschade niet eenzijdig bij de woningeigenaar neergelegd moet worden, noemt ze het ook een gemiste kans dat Vereniging Eigen Huis zich tegen de introductie van een verplicht uniform klimaatlabel keert.

Voor VEH is klimaatlabel niet de oplossing

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.