‘Veel zorgen over pensioen’

0

Zorgen over de hoogte van het opgebouwde pensioen (52%), het wel of niet kunnen rondkomen na pensionering (45%) en de inkomstendaling waar men mee te maken krijgt (35%) zijn de belangrijkste redenen voor 37% van de beroepsbevolking om weleens wakker te liggen over het eigen pensioen.

Deze cijfers blijken uit de Pensioenmonitor 2020 van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder de Nederlandse beroepsbevolking in het kader van de tiende editie van de Pensioen3daagse. Tijdens deze drie dagen, op 3, 4 en 5 november, kunnen mensen zich op allerlei manieren informeren over hun eigen pensioen. Het thema van 2020 is: ‘Later goed geregeld? Check het nu!’

Zorgen nemen toe

“Goed nieuws dit jaar is dat de pensioenkennis van mensen naar eigen zeggen lijkt toe te nemen”, vindt Wijzer in Geldzaken. “44% van de mensen geeft aan te weten hoeveel inkomen men na pensionering ongeveer kan verwachten (2018: 38%), 34% weet hoeveel inkomen hij/zij na pensionering nodig heeft (2018: 28%) en 42% geeft aan op de hoogte zijn van de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen (2018: 29%). Bijna een derde (31%) van de ondervraagden maakt zich (redelijk) veel zorgen of men na pensionering voldoende geld heeft om normaal van te leven (2018: 26%). Laagopgeleiden en degenen met een beneden modaal inkomen maken zich de meeste zorgen.”

Pensioenvoorbereiding

“Hoewel 56% van de respondenten het naar eigen zeggen belangrijk vindt om goed op de hoogte te zijn van hun financiële situatie na pensionering, neemt maar 20% geregeld de tijd om zich te verdiepen in hun eigen pensioensituatie. Mannen doen dit vaker (27%), dan vrouwen (13%). De helft van de ondervraagden is echter van mening dat ze zich eigenlijk beter zouden moeten verdiepen. Maar ondanks de goede intenties heeft men de neiging om de pensioenvoorbereiding voor zich uit te (blijven) schuiven, omdat men inschat dat het veel meer tijd kost dan in werkelijkheid het geval is”, aldus de onderzoekers.

Verdiepen

Wijzer in geldzaken wil mensen daarom stimuleren tijdens de Pensioen3daagse de eerste stap te zetten om zich te verdiepen in hun eigen pensioen. “Met de nieuwe eenvoudige online tool ‘Goed op weg naar jouw pensioen’ op Pensioen3daagse.nl krijgen mensen in een paar stappen helder inzicht in hoeveel ze weten van hun pensioen. Op basis van deze uitslag worden mogelijkheden aangereikt om zich verder te verdiepen in de eigen situatie, al dan niet met hulp van bekenden of een expert.”

Spijt

Wanneer 55-plussers die een of meer maatregelen hebben getroffen om na hun pensionering te kunnen blijven leven zoals nu terugkijken, vindt 38% dat zij beter eerder hadden kunnen beginnen, gezien hun huidige financiële situatie. Wijzer in geldzaken: “Met name laagopgeleiden zijn relatief vaak van mening dat zij beter eerder hadden kunnen beginnen (52%), evenals respondenten met een beneden modaal inkomen (54%). De belangrijkste boodschap die 55-plussers met hun kennis van nu willen geven aan hun 30-jarige ik, is: begin op tijd met sparen (33%), sta bij belangrijke veranderingen in je leven even stil bij je pensioen (19%) en check regelmatig hoeveel pensioen je opbouwt (18%).”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.