Vakbonden en ING sluiten nieuwe cao af

0

FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie hebben afspraken kunnen maken met ING over een nieuwe cao voor hun circa 14.000 medewerkers. De vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een tweejarige cao met een structurele loonontwikkeling van 6% (3% op 1 september 2019 en 3% op 1 september 2020) en een eenmalige uitkering van 0,75%.

Ook uitzendkrachten, die tenminste een jaar in dienst zijn, gaat er op vooruit. Zij ontvangen een eenmalige uitkering van 500 euro en hun jaarlijkse opleidingsbudget wordt verhoogd van 350 naar 400 euro.

Onrustig

Gerard van Hees, bestuurder van FNV Finance: “We zijn blij dat de bankmedewerkers na jaren van minimale loonontwikkeling weer gaan merken dat het goed gaat in Nederland. Ondanks dat het een onrustig jaar was, wat veel van de loyaliteit van werknemers heeft gevraagd, sloot ING 2018 af met een winst van 4,7 miljard euro. Medewerkers hebben deze winsten mogelijk gemaakt en het is goed dat zij dit nu ook in hún portemonnee gaan merken.”

Aandacht voor mantelzorg

Bijzonder vinden de bonden dat er afspraken zijn gemaakt die het zorgen voor naasten makkelijker maakt. Zo wordt zorgverlof (5 dagen per jaar) volledig doorbetaald in plaats van de wettelijke 70%. En ook mantelzorg heeft een plek in de cao gekregen; medewerkers die hier gebruik van willen maken, kunnen hier een budget voor aanspreken.

Van Hees: “Mantelzorg is door FNV prominent op de cao-tafel gelegd bij ING. Het is goed dat de bank in de cao haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en dit mogelijk maakt.”

Werkgeluk

Maarten van Beek, directeur Human Resources ING Benelux: “Vakmanschap en werkgeluk zijn de belangrijkste thema’s van onze nieuwe cao. Medewerkers hebben ons gedurende het cao-traject laten weten tijd en ontwikkeling de belangrijkste arbeidsvoorwaarden te vinden. We gaan daarom naar een cao met minder regels en meer principes, zodat medewerkers in goed overleg binnen hun team díe keuzes kunnen maken om elke dag het beste uit zichzelf te halen, hun vakmanschap te blijven ontwikkelen en zich vitaal te voelen. Zo start ING met een pilot ‘ongelimiteerde vakantiedagen’, waardoor medewerkers nog meer eigenaarschap krijgen over hun tijd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.