Energiezuinige woning nu 23% meer waard dan G-label

0

De meerwaarde van een energiezuinige woning is de afgelopen jaren flink opgelopen. In het eerste kwartaal van dit jaar was een woning met energielabel A+ of hoger ongeveer 23% meer waard ten opzichte van dezelfde woning met energielabel G. Drie jaar geleden was dit nog maar 7%.

Dat schrijft Sander Burgers, Econoom Nederlandse huizenmarkt bij ING, naar aanleiding van recent onderzoek van Brainbay. Gemiddeld betalen woningkopers ongeveer 84.000 euro meer voor een energiezuinig woning van 113 vierkante meter ten opzichte van eenzelfde woning met energielabel G.

Gezien de toename van de meerwaarde concludeert Burgers dat kopers bereid zijn om extra te betalen voor zo’n energiezuinig huis. Dit valt onder meer te verklaren door de toegenomen energieprijzen. Daarnaast zorgt de toegenomen meerwaarde ervoor dat het financieel aantrekkelijker wordt om te verduurzamen.

Toch is er naast het financiële voordeel vaak meer nodig om woningbezitters aan het verduurzamen te krijgen. Zo vormt het gebrek aan financiële middelen een belemmering voor het verduurzamen van de woning. Naar schatting van DNB heeft ongeveer 14% van de woningeigenaren niet voldoende spaargeld of financiële ruimte binnen de eigen hypotheek om het eigen huis vergaand te verduurzamen. Daarnaast zijn huiseigenaren vaak niet bereid om veel te betalen voor verduurzaming en is de bereidheid om te lenen voor verduurzaming laag, blijkt uit hetzelfde onderzoek van DNB.

Ook de hoge informatiekosten om uit te zoeken wat de beste verduurzamingsmaatregelen zijn worden vaak als een belemmering ervaren net als het gedoe tijdens de uitvoering van de renovatie.

Tenslotte vormen de verwachte meningsverschillen tussen de leden van Verenigingen van Eigenaren (VvE) een drempel om te verduurzamen bij eigenaren van appartementen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.