‘UWV wordt steeds duurder voor werkgevers’

0

Uit berekeningen die Aon maakte op basis van cijfers van het UWV en eigen data blijkt dat werkgevers gezamenlijk 85 miljoen besparen als zij overstappen van een publieke verzekering tegen de kosten van langdurig arbeidsongeschikte medewerkers naar de private verzekeringsmarkt.

Aon verwacht dat het besparingsverschil in de komende jaren alleen maar verder zal toenemen: “Het verschil in werkgeverslasten tussen de private markt en het UWV heeft een aantal oorzaken. Allereerst de rekenmethode die wordt gebruikt voor de premiebetaling. Het UWV berekent de premie aan de hand van het aantal uitkeringen van twee jaar geleden. Private verzekeraars baseren hun premie op een inschatting van het toekomstig aantal langdurig arbeidsongeschikte medewerkers. Zo is in tegenstelling tot de premies bij het UWV, in de private premies het risico van WGA-flex instroom dus al meegerekend.

Een andere verklaring voor het verschil in werkgeverslasten tussen de publieke en private markt is dat het UWV kampt met oplopende achterstanden voor het herkeuren van langdurig arbeidsongeschikte medewerkers. Zo duurt de uitkering aan medewerkers van publiek verzekerde werkgevers gemiddeld zeven jaar. Bij de privaat verzekerde werkgevers is dat gemiddeld vier jaar.”

Verder kijken dan kosten

Werkgevers hebben nog tot 1 oktober de tijd om te onderzoeken hoe zij hun WGA-verzekering vanaf 2020 willen regelen. Aon verwacht dat meer werkgevers voor een private verzekering zullen kiezen. “Het UWV maakt begin september de nieuwe premies bekend. De verwachting is dat deze de komende jaren licht zullen stijgen, tenzij het UWV zijn reserves inzet om deze stijging te dempen.”

Bij de overweging voor een publieke of private verzekering moet wel verder gekeken worden dan het kostenplaatje, zegt Koen Kerstens, manager proposities bij Aon. “Het gaat vooral over de vraag wat voor werkgever je wilt zijn. Kiezen voor een private markt, betekent dat je als werkgever ook meer verantwoordelijkheid op je neemt om mensen die langdurig arbeidsongeschikt zijn te begeleiden. Uit de praktijk blijkt dat langdurig arbeidsongeschikte medewerkers dan veel sneller weer aan het werk kunnen. Bij de privaat verzekerde werkgevers is de gemiddelde uitkeringsduur zoals eerder aangegeven vier jaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.