Uitreiking vwd cash Fund Awards 2016

0

Wat zijn de diamanten van de fondsenindustrie in Nederland? De nieuwe rangschikking van de best presterende fondsen en fondsbeheerders wordt duidelijk morgenavond, op dinsdag 8 maart, tijdens de uitreiking van de vwd cash Fund Awards.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is het evenement voor de Nederlandse beleggingstop een samenwerking tussen vwd group en cash. Wederom wordt de cash Publieksprijs uitgereikt. Nieuw dit jaar is de toekenning van de cash Innovatieprijs.

Het event vindt net als vorig jaar plaats in de historische Koepelkerk in het centrum van Amsterdam. De vwd cash Fund Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de best presterende fondsen en fondsmanagers. De nominaties en de toekenning van de prijzen en certificaten vinden plaats op basis van de vwd diamond rating van vwd group. Beleggingsfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s) worden beloond in verschillende categorieën. Dat geldt ook voor de aanbieders van deze beleggingsproducten.

Kwantitatieve rating

De fondsen, fondsmanagers en fondshuizen met de hoogste scores worden gehonoreerd. Alle beleggingsfondsen met een trackrecord van vijf jaar of langer konden in aanmerking komen voor een nominatie. Bij ETF’s gaat het om een trackrecord van minstens drie jaar. De reden is dat goed zijn in passief beheer zich sneller laat bewijzen dan goed zijn in actief beheer. De toekenning van de prijzen en de certificaten vindt zoals gezegd plaats op basis van de diamond rating die vwd heeft ontwikkeld.

Het gaat hierbij zuiver om een kwantitatieve rating, zonder subjectieve componenten. Een belangrijk uitgangspunt is dat juist die fondsen worden beloond die door alle economische cycli heen het beste presteren. Om dat goed te kunnen beoordelen, kan het niet anders dan dat een beleggingsfonds een minimale trackrecord bezit van vijf jaar.

Rendement

Het rendement is een belangrijke toetssteen bij de nominatie en de definitieve beoordeling. Daarbij gaat het zowel om het absoluut rendement over de afgelopen vijf jaar als de consistentie van het rendement bekeken op jaarbasis. Verder kijkt vwd nadrukkelijk naar het genomen risico. Daarvoor wordt de volatiliteit beoordeeld en niet de vóór risico aangepaste rendementen.

De toegepaste methodologie helpt om de toegevoegde waarde van actieve fondsbeheerders inzichtelijk te maken, oftewel wie creëert de hoogste alpha. In het woud van duizenden fondsen die in Nederland worden aangeboden, komt door deze beoordelingsmethode de fondsmanager die echt het verschil heeft gemaakt boven drijven. Er wordt tevens rekening gehouden met de mate van kapitaalbescherming waaraan een fonds kan voldoen.

Om te voorkomen dat er appels met peren worden vergeleken, volgt de rating de classificatieregels van het European Fund Classification Forum (EFCF), een werkgroep van Efama, de Europese koepelorganisatie van asset managers. Het betreft duidelijk gedefinieerde fondsencategorieën die aan robuuste criteria zijn onderworpen. Zo kan er geen enkel misverstand bestaan over opname van een fonds in een bepaalde categorie.

Super Awards

Er worden drie Super Awards toegekend. Ze zijn te beschouwen als het neusje van de zalm. Een daarvan is voor de beste fondsaanbieder met minder dan dertig en meer dan tien fondsen in beheer. Een tweede Super Award gaat naar het beste fondsenhuis met dertig of meer fondsen in beheer en de derde is voor de beste aanbieder van ETF’s.

Ook zijn er drie Group Awards voor de beste aanbieders van in Nederland goedgekeurde aandelen-, obligatie- en mixfondsen. Tot slot worden 21 beleggingsfondsen en zeven ETF’s beloond, omdat ze het beste zijn in hun eigen categorie.

Klik hier voor het volledige overzicht van genomineerden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.