Taalniveau zorgverzekeraar te hoog

0

Hoewel de informatievoorziening over zorgverzekeringen eind 2017 beter was dan het jaar ervoor, bleek het door de zorgverzekeraars gebruikte taalniveau nog regelmatig te hoog. Ook vinden verzekerden het verwarrend dat zorgverzekeraars verschillende namen gebruiken voor hun polissen.

Dit blijkt uit de Monitor Overstapseizoen 2017-2018 van het Nivel, in opdracht van het Ministerie van VWS. Op vrijwel alle websites worden de verschillende typen polissen omschreven, alleen op twee websites van volmachten is deze informatie niet gevonden. Vorig jaar is deze informatie op alle websites van zorgverzekeraars en volmachten gevonden. Soms zijn de teksten op de websites begrijpelijk voor bijna iedereen (B1 niveau), maar op de meeste websites zijn de teksten moeilijker, stelt het Nivel vast. Ook dit jaar is het gebruik van laagfrequente woorden de belangrijkste oorzaak van de relatief hoge taalniveaus. Positief onderzoeksresultaat: verzekeraars zijn wel goed bereikbaar voor vragen van verzekerden.

Belemmeringen

Verzekeraars en volmachten informeren verzekerden volgens het Nivel nauwelijks over de afspraak dat geen acceptatievoorwaarden gehanteerd worden voor aspirant verzekerden met een vergelijkbaar pakket bij hun oude verzekering. “Op de websites is hierover geen informatie te vinden, ondanks dat in ieder geval twaalf van de 28 (43%) zorgverzekeraars acceptatievoorwaarden hanteren voor één of meer van hun aanvullende (tand)verzekeringen. Ook na een vraag van een mystery-verzekerde geeft maar één zorgverzekeraar informatie over acceptatievoorwaarden voor aspirant verzekerden met een vergelijkbaar pakket elders.”

Hierdoor kan het hebben van een uitgebreide aanvullende verzekering een overstapbelemmering voor verzekerden zijn, concludeert het Nivel. “Zij weten immers mogelijk niet dat voor hen geen acceptatievoorwaarden gelden als zij elders een soortgelijke verzekering willen afsluiten. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor onze eerdere bevinding dat verzekerden met een uitgebreidere aanvullende verzekering minder vaak wisselen van zorgverzekeraar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.