Stresstest voor huizenkopers

0

“Nu de rentes al gedurende een lange tijd laag zijn, moeten we er ons heel goed van bewust blijven dat de hypotheekrentes op termijn ook weer kunnen stijgen.” Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, na afloop van de hoorzitting in de Tweede kamer over het ECB-beleid.

Tegen de verzamelde pers zei Knot dat een huizenkoper bij het aangaan van een nieuwe hypotheek niet alleen een berekening moet laten maken op basis van de huidige lage rente. Er zou wat hem betreft ook een berekening gemaakt moeten worden op basis van een fictieve rente, waarbij Knot het dubbele van de huidige rentes voorstelde als uitgangspunt te nemen.

Persoonlijke stresstest

Om in banktermen te blijven: tijdens de hoorzitting noemde Knot dit de ‘persoonlijke stresstest’ voor iedereen die overweegt een nieuwe hypotheek af te sluiten. Alleen door ook rekening te houden met een stijgende hypotheekrente in de toekomst, kan de consument zich hiertegen beschermen en komt hij bij een renteherziening niet in de financiële problemen terecht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.