Sport grootste risico gezonde ondernemer

0

Bij Reaal zien ze elk jaar weer een flinke uitval van gezonde ondernemers door ongelukken die met name plaatsvinden tijdens het sporten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarom geen overbodige luxe, zegt Pim Hafkenscheid, directeur AOV bij Reaal. “Ook als je gezond en bewust leeft.”

Uit een inventarisatie van de verzekeraar onder zelfstandig ondernemers met een Reaal AOV (exclusief zwangerschap) blijkt dat vorig jaar de meeste arbeidsongeschiktheid werd veroorzaakt door ‘Verwonding en Ongevalletsel’. Meer dan 18% van de uitval is toe te schrijven aan ongevallen. Op de tweede plaats staat met 17% ‘Psyche’, bijvoorbeeld overspannenheid of burn-out. Op de derde plaats komen aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (15%). Hart- en vaatziektes (4%) en kanker en tumoren (4%) nemen plaats 4 en 5 in.

Hafkenscheid: “Ondernemers blijven door een gezonde levensstijl langer fit en hebben minder psychische klachten. Wij zien echter wel een keerzijde van de medaille, want elk jaar weer is er een flinke uitval van gezonde ondernemers door ongelukken. Met name tijdens het sporten, zoals fietsen. En rond deze tijd van het jaar zien we natuurlijk ook ongevallen met skiën.”

Vaker privé-gerelateerde klachten

De cijfers over 2018 laten ook zien dat bij Reaal het aantal meldingen van arbeidsongeschiktheid als gevolg van ‘Psyche’ toeneemt. Hafkenscheid: “Binnen ons preventieprogramma Reaal Lijfwacht zien wij de afgelopen jaren een verschuiving van werk-gerelateerde psychische klachten naar meer privé-gerelateerde klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stress door een scheiding. Preventie en tijdig ingrijpen is bij psychische klachten essentieel en heeft onze volle aandacht.“

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.