Spannend jaar voor pensioenfondsen

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de eerste maand van 2019 gestegen van 104% naar 106%. De beleidsdekkingsgraad van aantal grotere fondsen zit nog wel onder het wettelijke vereiste minimum van 104,3%. Mogelijke kortingen per jaareinde 2019 en 2020 zijn daarom nog steeds een realistisch scenario.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. In de eerste maand van 2019 liep de rente nog verder terug, maar de aandelenbeurzen noteerden daarentegen goede rendementen. Het vermogen van pensioenfondsen is in januari – na de klappen van december – dan ook flink aangetrokken. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, is gemiddeld genomen in januari stabiel gebleven op 108%.

De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, is 2,3%. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 1,7% toe.

Spannend jaar

Aon verwacht dat 2019 voor de pensioenfondsen een moeilijk jaar zal worden. “Pensioenfondsen moeten zich voorbereiden op een periode van grote onzekerheid, zeker nu er nog geen uitzicht is op een nieuw pensioenstelsel. Voor een aantal pensioenfondsen blijft het spannend of er eind 2020 of 2021 gekort moet worden op uitkeringen. Volgens recente cijfers van DNB dreigen kortingen bij zes op de tien pensioenen. De hoop is gevestigd op een maatregel vanuit de politiek.”

Premie dempen

Het lagere rendement dat voor dit jaar wordt verwacht, maakt de premies in veel gevallen niet kostendekkend. Die premie wordt veelal gebaseerd op het verwacht rendement. “Daardoor gaat de pensioenopbouw van werknemers ten koste van het vermogen van het fonds als het rendement niet behaald wordt. Frank Driessen van Aon. “De wetgever staat fondsen toe de premie te dempen. Als pensioenfonds moet je dat eigenlijk wel doen. Anders wordt de premie onbetaalbaar bij de huidige lage rente. Het heeft bovendien als voordeel dat de premie voor langere tijd stabiel is en dat willen werkgevers graag. Maar aan de andere kant wordt dat steeds moeilijker te verkopen, met de mogelijke korting in het vooruitzicht.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.