‘Shoprecht bij pensioen is nog te weinig bekend’

0

Nederlanders maken nog erg weinig gebruik van hun shoprecht met het eigen pensioenkapitaal. Dat constateert Zwitserleven: 71% van de doelgroep is niet op de hoogte van hun recht om van het opgebouwde kapitaal bij een ándere verzekeraar pensioen aan te mogen kopen. Het merendeel van de pensioengerechtigden koopt daarom zijn pensioen nog steeds aan bij de verzekeraar waar het pensioen ook is opgebouwd. Terwijl het aankopen bij een andere verzekeraar kan leiden tot een stuk hoger pensioen.

Hans Visser, pensioendirecteur bij Zwitserleven: “Werknemers met een pensioenkapitaal kunnen ervoor kiezen om hun pensioeninkomen te laten uitbetalen door de verzekeraar van hun keuze. Bijvoorbeeld de verzekeraar die het hoogste pensioeninkomen biedt. Toch weten weinig consumenten dat ze met hun opgebouwde pensioenpot mogen shoppen (het zogenaamde shoprecht). Door geen gebruik te maken van het shoprecht lopen senioren maandelijks soms wel tientallen euro’s mis. Uit een flitspeiling van Factsnapp blijkt dat slechts 29% van de mensen die een pensioen opbouwen bij een verzekeraar goed bekend zijn met het shoprecht.”

Tientjes per maand

“Het aankopen van pensioen bij een andere verzekeraar kan veel geld schelen”, zegt Visser. “In sommige gevallen tot wel 9% per maand. Dus ook als je gedurende je werkzame leven je pensioen hebt opgebouwd bij een andere pensioenverzekeraar, kun je kiezen voor het Zwitserleven Gevoel. Het is daarom aan te raden om eens goed naar de verschillen te kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de duurzaamheid van de aanbieders? Bekijk dus welke pensioenverzekeraar het voor jou beste pensioeninkomen kan bieden. Via je adviseur, verschillende vergelijkingssites of online is de ‘overstap’ dan vaak eenvoudig te maken.”

Niet voor iedereen

Visser: “Niet iedereen heeft shoprecht. Ga eerst na of u een pensioen heeft op basis van een premie- of een kapitaalovereenkomst. Dat is te lezen mijnpensioenoverzicht.nl en op de UPO. Zo ja, dan heeft uw cliënt meestal de mogelijkheid om zijn pensioen bij een andere verzekeraar aan te kopen. Hij/zij heeft geen shoprecht wanneer in de uitkeringsovereenkomst vast staat hoe hoog het pensioen wordt (denk aan een middelloon- of een eindloonregeling). Bereikt iemand met een premie- of kapitaalovereenkomst de pensioenrichtleeftijd? Dan wordt een nieuwe overeenkomst aangeboden en kan men gebruik maken van het shoprecht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.