Schade smartphone lastiger te claimen

0

Onderzoek door SevenEight wijst uit dat verzekeraars met sterk beperkende voorwaarden het aantal claims voor telefoons en tablets proberen terug te dringen. Val- en stootschade voor mobiele elektronica zorgen al langer voor forse premiestijgingen bij de allrisk inboedelpolis.

Financieel communicatiebureau SevenEight onderzocht 23 grote allrisk inboedelverzekeraars. “Tot enkele jaren geleden vermeldden de voorwaarden van de allrisk-verzekeringen niets over mobiele elektronica. Inmiddels hebben inboedelverzekeraars zich ingedekt tegen dergelijke schades. 56% van de verzekeraars heeft speciale voorwaarden opgenomen voor smartphones en tablets. Er geldt bijvoorbeeld een maximumuitkering, of verzekerde krijgt te maken met een (extra) eigen risico dat hij bij andere beschadigingen niet hoeft te betalen.”

Verzekeringskaarten onvolledig

SevenEight vindt het opmerkelijk dat de beperkingen voor smartphones niet altijd duidelijk weergegeven worden op de verzekeringskaarten. Deze kaarten zouden het vergelijken van verzekeringsvoorwaarden eenvoudiger moeten maken voor consumenten.

Forse premiestijgingen

De gemiddelde premiestijging van de inboedelverzekering met allrisk dekking bedroeg vorig jaar 5,5%. Dat bleek eerder vandaag uit het Special Item Woonverzekeringen van MoneyView. Belangrijkste reden voor deze stijging is volgens MoneyView een toenemend aantal schadeclaims op val- en stootschade voor mobiele elektronica. In 2015 ging de premie voor de allrisk dekkingen van Woonverzekeringen ook al fors omhoog.

Volledig uitgesloten

Drie inboedelverzekeraars uit het onderzoek hebben de smartphone helemaal uitgesloten van dekking. “Bij Inshared kun je mobiele elektronica wel apart bijverzekeren. Bij Ditzo zijn smartphones en tablets niet verzekerd voor val- en stootschades. Alleen schades die ontstonden door ‘klassieke oorzaken’ zoals brand, storm en diefstal zijn verzekerd. Dat geldt ook voor ING.”

Eigen risico tegen schermbreuk

Op een allrisk polis is vrijwel alles gedekt dat niet expliciet is uitgesloten. Smartphones en tablets worden volgens het onderzoek bij 34% van de allrisk inboedelverzekeraars niet uitdrukkelijk genoemd in de voorwaarden. “Deze verzekeraars hebben wel een verplicht eigen risico voor schades op de allrisk-dekking, variërend van 100 tot 150 euro. Daardoor komen vrijwel alle schermreparaties niet voor vergoeding in aanmerking.”

Alleen Klaverblad en Univé hebben op hun meest uitgebreide dekking geen verplicht eigen risico ingevoerd. Noch staan er in de polisvoorwaarden speciale bepalingen voor smartphones en tablets.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.