Prijsverschil woonverzekeringen opgelopen

0

De onderlinge prijsverschillen tussen woonverzekeringen zijn in een jaar tijd flink groter geworden. Het prijsverschil tussen twee producten met ongeveer dezelfde dekking kan oplopen tot bijna vijfhonderd euro, blijkt uit een analyse van Independer.

Vooral door de stijging in de prijs van de opstalverzekering zijn de pakketten tot 43% duurder geworden in 2023 ten opzichte van 2022. Die stijging is volgens Independer waarschijnlijk toe te schrijven aan de hogere herbouwwaardes voor huizen; de kosten voor personeel en bouwmaterialen zijn immers ook toegenomen. Het aandeel van de inboedelverzekering op de stijging van het woonpakket is volgens Independer beperkt. De vervangingswaarde van goederen heeft relatief gezien minder last van de inflatie, vermoedelijk omdat je überhaupt in een relatief korte periode de nieuwwaarde terugkrijgt.

Aanbod is sterk veranderd

Het aanbod van pakketten in woonverzekeringen is sterk veranderd in een jaar tijd. Er zijn producten bijgekomen, terwijl anderen juist van de markt zijn gehaald. Daardoor zijn er grote verschillen ontstaan in het prijsaanbod. Zo kan het zijn dat nagenoeg dezelfde woonverzekering een prijsverschil kent van bijna vijfhonderd euro per jaar.

Het voordeel van de toegenomen prijsverschillen is dat er voor de consument nog méér te besparen valt, aldus Independer. “Zo kan het zijn dat bij de ene woonsituatie een bepaalde verzekeraar als duurste uit de bus komt, terwijl deze in een andere situatie juist in de top 3 van de goedkoopste aanbieders zit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.