Wanneer werknemers solliciteren, is het zeker geen prioriteit dat de potentiële werkgever zich actief inzet om ziekte of uitval te voorkomen of dat er gezondheids- of vitaliteitsprogramma’s aanwezig zijn in de organisatie. Een opvallende conclusie uit het onderzoek ‘Verzuimpreventie in Nederland’ dat in opdracht van Acture is uitgevoerd door NoTies.
Sollicitanten blijken het veel belangrijker te vinden dat er door hun potentiële nieuwe werkgever wordt gewerkt aan een positieve bedrijfscultuur (67%). Ook het inrichten van flexibele werktijden (61%) moet ervoor zorgen dat medewerkers de werkgever aantrekkelijk (blijven) vinden. Voor het onderzoek werden ruim 1.500 werkgevers en werknemers ondervraagd.
Ook de werkgevers geven aan dat dit de zaken zijn waar zij de meeste tijd en geld in willen investeren. Om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, investeert 69% van de werkgevers in ontwikkeling en groei van de werknemers, gevolgd door automatisering (63%) en flexibele tijden en thuiswerken (63%). Van de gevraagde zaken, stond het willen investeren in ziekte en preventie bijna onderaan de prioriteitenlijst. Het niet willen investeren in ziekte en preventie wordt volgens Acture gedreven doordat werkgevers niet worden geprikkeld om actie te ondernemen door gebrek aan handhaving of lage boetes.
Maudie Derks, CEO van Acture: “Onze ervaring leert dat er een hoop arbeidspotentieel beschikbaar komt als uitval wordt voorkomen of wordt ingekort. Maar kennelijk vinden werkgevers en werknemers dat niet allemaal zo belangrijk en dat is zorgelijk. De knop moet echt om bij de werkgever want gezien de krappe arbeidsmarkt zullen alle zeilen moeten worden bijgezet om ook uitval te voorkomen.”
Om het organisaties makkelijk te maken heeft Acture een Orange Paper geschreven met de titel ‘Preventie is niet ingewikkeld, maar je moet het wel organiseren’ (pdf).
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.