Hoger verzuim door langere wachtlijsten

0

Werkstress, mentale gezondheidsproblemen en korte ziekten waren de belangrijkste oorzaken van het toegenomen ziekteverzuim in 2023, blijkt de Absence Management Survey van adviesbureau WTW. Langere wachtlijsten zijn een punt van zorg en leiden tot een toename van het aantal verzuimgevallen.

Van de 64 werkgevers in Nederland die meededen aan het onderzoek kreeg 41% het afgelopen jaar te maken met een toename van het ziekteverzuim onder werknemers. 57% van die bedrijven heeft hogere kosten gemaakt voor verzuimmanagement en bedrijfsgezondheidszorg. 55% van de bedrijven ervaart een langere wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg en 47% ervaart een langere wachtlijst voor gezondheidszorg.

Werkcultuur en beleid

Veel bedrijven zijn van plan om verzuimproblemen aan te pakken door prioriteit te geven aan werknemers met een hoger verzuimrisico (39%), terwijl anderen zich willen richten op het herzien en actualiseren van het beleid als onderdeel van hun verzuimstrategie (36%). Werkgevers willen ook de arbeidsomstandigheden onderzoeken op risico’s voor werknemers (31%) en het leveranciersbeheer verbeteren (31%). Hoewel kostenbeheer een probleem blijft, is de helft van de organisaties (48%) volgens het onderzoek van plan om in de komende twee jaar modellering te implementeren om de kosten van verzuim in te schatten.

Overigens zegt 68% van de organisaties dat een gebrek aan de juiste capaciteiten bij managers een van de grootste belemmeringen is bij het beheren van verzuim, evenals de werkcultuur en het beleid (35%).

Generatie gericht beleid

“De kern is het doorbreken van de cirkel; investeer in een generatie gericht Wellbeing-beleid”, zegt Joost de Vente, Teamlead Health & Benefits bij WTW. “Iedere generatie heeft zo zijn uitdagingen. Psychische klachten als gevolg van werkstress of een verkeerde work-life-balance is verzuimoorzaak nummer 1 bij young-professionals, terwijl 45-plussers vaker uitvallen met fysieke klachten. Verzuim zorgt niet alleen voor verlies van productiviteit en hogere kosten. Het zorgt ook voor meer werkdruk bij de nog actieve populatie met als gevolg toename van de werkstress, verminderde betrokkenheid met als eindresultaat een hoger verloop van personeel. Inspanningen op het gebied van gezondheid en welzijn, oftewel een Wellbeing-beleid, dragen niet alleen bij aan de betrokkenheid. Zij zullen ook bijdragen aan het verminderen van verzuim en verloop”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.