Lager verzuim, uitval door psychische klachten stijgt

0

Het ziekteverzuimpercentage over het eerste half jaar van 2023 is gedaald ten opzichte van de eerste kwartalen in 2022. Nationale-Nederlanden ziet echter het verzuim door psychische klachten in de eerste twee kwartalen van dit jaar behoorlijk toenemen.

In het tweede kwartaal van 2023 is het ziekteverzuim door psychische klachten volgens Nationale-Nederlanden gestegen naar 36%, terwijl dit een kwartaal eerder nog 30% was. Reden om Markteffect opdracht te geven onderzoek te doen naar stress, een belangrijke oorzaak van psychische klachten.

Maar liefst één kwart (25%) van de ondervraagde werknemers ervaart (te) veel stress en bijna de helft (48%) heeft regelmatig tot vaak klachten als gevolg van stress. Dit geldt met name voor vrouwelijke werknemers tot 36 jaar (61%). De oorzaken van (te) veel stress zijn de hoeveelheid werk (52%), de tijdsdruk (43%) en stress in de privésituatie (35%).

Welzijn werknemers verbeteren

Igno Schings (foto), directeur collectieve inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden: “We vragen steeds meer van werknemers. Tegelijkertijd verandert de inhoud en de hoeveelheid werk ook. Dit heeft invloed op het stressniveau van werknemers. Om dit te verminderen en verzuim te voorkomen, vragen we werkgevers niet alleen aandacht te hebben voor de werkdruk. Maar laat zien dat je begaan bent met het welzijn van je werknemers. Geef persoonlijke aandacht.

Door onder andere alert te zijn op stress-signalen, een gezonde werk-privébalans te stimuleren en aandacht te besteden aan de belastbaarheid van het team, kunnen werkgevers het welzijn van werknemers verbeteren.”

Lastig onderwerp

Vooral jonge werknemers (50%) blijken het moeilijk te vinden om werkgerelateerde stress aan te kaarten bij de werkgever. Daarnaast lijken werknemers bij zichzelf ook niet altijd de signalen van stress te herkennen. Nationale-Nederlanden biedt werkgevers een preventiepakket met concrete tools om deze signalen zichtbaar te maken. Zo kunnen werkgevers onder andere rekenen op een preventiecoach en geeft een preventiescan inzicht in de risico’s. Werknemers kunnen anoniem mentale ondersteuning krijgen als ze ergens tegenaan lopen in hun werk of privésituatie.

Beknopte onderzoeksresultaten

  • 48% van de werknemers ervaart regelmatig tot vaak klachten als gevolg van stress.
  • Met name werknemers tot 35 jaar ervaren klachten als gevolg van stress.
  • 25% van de werknemers heeft (te) veel stress, dit aandeel is hoger onder vrouwelijke en jongere werknemers tot 36 jaar.
  • Voor jonge werknemers tussen de 26 en 35 jaar geldt dat tweederde (61%) het zwaar vindt om werk en privé te combineren.
  • Stress zorgt bij 38% van de werknemers voor vermoeidheidsklachten.
  • 40% van de werknemers ervaart de werkdruk als (te) hoog.
  • Werknemers maken stress door werk (41%) of stress in de privésituatie (36%) makkelijker bespreekbaar wanneer leidinggevende hier naar vraagt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.