‘Warmtepomp en thuisbatterij staan hoog op het wensenlijstje huiseigenaren’

1

Bijna een kwart van de huiseigenaren wil komend jaar een warmtepomp of een thuisbatterij voor zonnepanelen aanschaffen. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank onder ruim 600 huiseigenaren.

Daarmee staan deze maatregelen bovenaan de lijst van geplande verduurzaming van de woning. “Nederlandse koopwoningen met een warmtepomp of een thuisbatterij zijn op dit moment een uitzondering. Dat kan er over een jaar anders uitzien. Huiseigenaren zijn actief bezig met energiebesparende maatregelen. De resultaten van ons onderzoek laten echter ook zien dat niet iedereen de mogelijkheden heeft of kent”, zegt Sitske Mauritsz (foto), directeur Hypotheken van Nationale-Nederlanden Bank.

Thuisbatterij

“De thuisbatterij voor zonnepanelen is nu nog maar in 4% van de koopwoningen te vinden”, zegt Mauritsz, “maar 21% van de ondervraagde huiseigenaren wil binnen een jaar een thuisbatterij aanschaffen. Daarnaast heeft 13% van de respondenten op dit moment een hybride of volledig elektrische warmtepomp. 22% geeft aan van plan te zijn om komend jaar hierop over te stappen. Wanneer huiseigenaren daadwerkelijk de daad bij het woord voegen, betekent dat een flinke stap voorwaarts in het verduurzamen van de Nederlandse woningmarkt.”

Zonnepanelen

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aanleggen van zonnepanelen een populaire verduurzamingsmaatregel is. Meer dan de helft heeft hier na de aankoop van de woning voor gekozen. En 13% is van plan komend jaar nog over te gaan op zonnepanelen. Het hoge aandeel zonnepanelen verklaart mogelijk ook de wens van veel huiseigenaren om een thuisbatterij aan te schaffen.

Financieel adviseurs

De belangrijkste informatiebron voor verduurzaming is familie en vrienden. Daar staat tegenover dat een derde zich helemaal niet heeft laten adviseren. Slechts een minderheid heeft een professionele adviseur op het gebied van verduurzamen en/of financiering geraadpleegd. Van de huiseigenaren die nog geen energiezuinige maatregelen genomen hebben, denkt 32% dat ze hiervoor onvoldoende financieringsmogelijkheden hebben. Naast financiële beperkingen is gebrek aan informatie over subsidieregelingen voor een kwart (23%) de reden om geen verduurzamingsstappen te nemen. Mauritsz: “Bij deze groep leeft de vraag: hoe kan ik het financieren? Hier is een belangrijke rol weggelegd voor financieel adviseurs. Zij kunnen huiseigenaren inzicht bieden in de financiële mogelijkheden voor een duurzame verbouwing. Zeker nu de nieuwe hypotheekregels mogelijkheden bieden voor woningen met een laag energielabel.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.