Seniorenorganisaties dagen Nederlandse Staat

0

Stichting PensioenBehoud en KBO-Brabant hebben de Nederlandse Staat gedagvaard. De beide seniorenorganisaties worden hierbij gesteund door Vereniging van Gepensioneerden Pensioenfonds PGB (VVG-PGB) en Vereniging van Oud Hoogovens Medewerkers (VOHM).

Zij zijn van mening dat de Nederlandse pensioenwetgeving in strijd is met Europese regels, waardoor pensioenen ten onrechte al jaren niet meer geïndexeerd worden en er binnenkort zelfs (weer) gekort moet worden.

Pensioenfondsen ontvangen pensioenpremies en beleggen die. Na pensionering ontvangen werknemers het ingelegde geld, tezamen met de opbrengsten van de beleggingen als pensioen. “Een rendement op die beleggingen van 2,5 á 3% per jaar is ruim voldoende om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Al jaren behalen de pensioenfondsen een rendement van meer dan 5%, waardoor het totale vermogen van alle fondsen in Nederland de afgelopen tien jaar meer dan verdubbelde tot 1.600 miljard euro”, zo stellen de ouderenorganisaties.

In de rechtszaak die de twee organisaties tegen de Nederlandse Staat hebben aangespannen, wordt betoogd dat de Europese richtlijn, op basis waarvan de Staat voor de extreem lage rekenrente heeft gekozen, niet geldt voor het merendeel van de Nederlandse pensioenfondsen. De richtlijn geldt volgens de organisaties alleen voor fondsen die een gegarandeerd pensioen uitkeren en dus niet voor zogeheten CDC-/premieovereenkomsten. De meeste pensioenen zijn echter niet gegarandeerd: indexatie blijft al jaren uit, er is reeds gekort en nieuwe kortingen dreigen. Het zijn dus CDC-/premieovereenkomsten. Dit betekent dat de richtlijn en de daaruit voortvloeiende wet- en regelgeving niet van toepassing is op de meeste Nederlandse pensioenfondsen. Wanneer de rechter dit standpunt volgt, vervalt de wettelijke basis onder de noodzaak van bevriezen en korten, zo stellen de organisaties.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.