Eerder informeren over aanpassing variabel pensioen

0

Bij een aantal pensioenuitvoerders kunnen pensioengerechtigden kiezen voor een pensioenuitkering die jaarlijks meebeweegt met onder andere rente- en beleggingsresultaten. De AFM vindt dat die deelnemers hierover uiterlijk een maand vóór de nieuwe uitkering geïnformeerd worden.

Van de huidige 14 pensioenuitvoerders – zowel pensioenfondsen als verzekeraars en premiepensioeninstellingen (ppi’s) – die een variabele uitkering bieden, informeert het merendeel zijn deelnemers nog steeds te laat, zo heeft de AFM vastgesteld.

De toezichthouder heeft bij 13 pensioenuitvoerders in 2023 onderzoek gedaan naar hun informatieverstrekking over de aanpassing van de uitkering. “We constateerden dat 10 van de 13 pensioenuitvoerders hun pensioengerechtigden korter dan een maand voor, of zelfs na, de aanpassing van de pensioenuitkering daarover informeerden. Vaak zit er slechts 1 tot 2 weken tussen ontvangst van de informatie en het ingaan van de eerste nieuwe maanduitkering. De AFM vindt het van groot belang dat die deelnemers minstens een maand (liefst langer) vóór de nieuwe uitkering geïnformeerd worden over de aangepaste pensioenuitkering, zodat ze hun uitgavenpatroon kunnen aanpassen of anticiperen op mogelijke wijzigingen van toeslagen”, aldus de AFM.

Bij een variabele pensioenuitkering wordt het persoonlijke pensioenkapitaal doorbelegd na pensionering van de deelnemer, iets wat in het nieuwe pensioenstelsel voor het merendeel van de pensioengerechtigden gaat gelden.

Eerder aangekaart

In 2020 heeft de AFM een soortgelijk onderzoek gedaan naar de communicatie aan pensioengerechtigden over de jaarlijkse aanpassing van hun variabele pensioenuitkering. Ook toen bleek dat de meeste pensioenuitvoerders pensioengerechtigden te kort (minder dan één maand) voor de wijziging van hun maandelijkse uitkering informeerden over de nieuwe hoogte van de uitkering. “We zien wel dat pensioenuitvoerders inmiddels allen voldoen aan de wettelijke eis om persoonlijk, in concrete bedragen te communiceren over de uitkering over het afgelopen jaar en de uitkering voor het komende jaar”, aldus de AFM.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.