Pensioenfondsen willen forse veranderingen

0

Het toezicht, de kosten en de diversifiëring van beleggingen van pensioenfondsen wereldwijd gaan op de schop. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van State Street. De vermogensbeheerder ondervroeg 400 pensioenprofessionals uit 20 landen.

Nu pensioenfondsen over de hele wereld kampen met een groeiend aantal uitdagingen, zegt 92% van de professionals dat de fondsen waar zij voor werken één of meerdere ingrijpende wijzigingen ten aanzien van hun toezicht wil doorvoeren. Ruim twee derde (68%) zou van plan zijn ten minste drie veranderingen door te voeren.

Transparantie

Prominente veranderingen zijn verbeteringen op het gebied van transparantie, de frequentie van rapportages en de manier waarop data aangeleverd worden. Meer dan twee vijfde (41%) is in 2016 van plan om vaker of gedetailleerder te rapporteren. Een vergelijkbaar percentage is van plan om richting leden transparanter te zijn over toezicht en de performance van de beleggingen. Deze veranderingen vinden plaats nu pensioenfondsen in een complexere realiteit opereren en over de gehele linie sterker onder de loep worden genomen.

Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat slechts 38% van de ondervraagden de algemene kennis over beleggen en investeren van het pensioenbestuur als “zeer sterk” kwalificeert. Een vergelijkbaar aantal (36%) denkt dat het pensioenbestuur de risico’s waar hun fondsen mee te maken hebben “zeer goed” begrijpt. Slechts één derde (32%) heeft een hoge mate van vertrouwen als het erom gaat of het pensioenbestuur in staat is om voldoende oog te houden voor strategische factoren die op lange termijn invloed hebben op fondsen, in plaats van enkel op korte termijn.

Toezichtmodel

De ondervraagden die al een geavanceerder toezichtmodel hebben, denken ook dat zij de tekorten sneller kunnen wegwerken dan anderen zonder een dergelijk model en zijn ook van plan om meer te investeren in alternatieve beleggingen. Zes van de tien ondervraagden met een dergelijk toezichtmodel verwacht in het komende jaar meer in hedgefondsen te beleggen, vergeleken met slechts 34% van alle ondervraagden.

Deze veranderingen op gebied van toezicht vinden tegelijkertijd plaats met plannen om kosten te verminderen en beleggingsportfolio’s te diversifiëren. 80% wil meerdere pensioenregelingen samenvoegen. De twee belangrijkste voordelen van consolidatie die in het onderzoek naar voren komen zijn kostenverlaging (24%) en het verbeteren van de operationele efficiëntie (22%).

Demografische uitdagingen

“In combinatie met andere demografische uitdagingen hebben we tegenwoordig minder werkzame mensen die een groeiend aantal gepensioneerden moeten onderhouden”, zegt Oliver Berger, Hoofd Asset Owner Solutions & Strategic Market Initiatives, Sector Solutions EMEA bij State Street. “Het is tijd voor de industrie om nieuwe innovatieve oplossingen te vinden. Ons onderzoek onderstreept de noodzaak voor pensioenfondsen om zowel een duidelijke doelstelling als duurzame strategieën te ontwikkelen om succesvol te blijven voor een groeiende groep pensioenspaarders.”

Nederlandse pensioenfondsen

Pieter de Jong, directeur van State Street Nederland, zegt over de problematiek voor Nederlandse pensioenfondsen: “De Nederlandse pensioensector is uniek, maar kampt desalniettemin met dezelfde problemen als pensioenfondsen in de rest van de wereld. Pensioenfondsen zijn verplicht een hoge dekkingsgraad te behouden. Dit wordt echter steeds moeilijker door de zeer lage en in sommige gevallen zelfs negatieve rentes op de beleggingen die zij verplicht moeten aanhouden, zoals staatsobligaties. Het wordt ook steeds moeilijker voor pensioenfondsen om de hoogte van pensioenen te behouden, laat staan te verhogen, zonder naar alternatieven te kijken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.