Pensioenfonds moet meer risico lopen

0

Pensioenfondsen moeten een gemiddeld rendement van ruim 7% boeken om de steeds ouder wordende bevolking van pensioen te kunnen blijven voorzien. Een pensioen van 50% van het laatstverdiende salaris vraagt van een dertiger een jaarlijks rendement van minimaal 5,3% op zijn pensioenpot.

Dat stelt Supriya Menon, senior multi-asset strateeg bij vermogensbeheerder Pictet AM, in een analyse over de gevolgen van vergrijzing voor de wereldeconomie. Een jaarlijks rendement van 5,3% is 2% meer dan de huidige portefeuille-indeling nu haalt. De portefeuille-indeling van pensioenfondsen moet volgens Menon dan ook opschuiven naar 50% aandelen, 30% obligaties en 20% alternatives.

Langere beleggingshorizon

Menon: “Om genoeg rendement te behalen, zullen pensioenfondsen meer in risicovolle producten moeten beleggen, zoals langlopende beleggingsproducten. Hoewel deze meer illiquide zijn, zorgt een langer leven ook voor een langere beleggingshorizon. Een toenemende vraag zorgt echter ook voor lagere risicopremies op deze producten doordat prijzen stijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.