NOPD-leden schetsen ideaal pensioenakkoord

0

Pensioenadvocaat Theo Gommer heeft na negen jaar voorzitterschap de voorzittershamer van de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen (NOPD) overgedragen aan Borgert Tegel. De overdracht vond plaats tijdens de algemene ledenvergadering, voorafgaand aan het NOPD-pensioencongres.

Bogert Tegel is pensioenadviseur en partner bij Felixx Pensioen Consultants. Hij heeft de ambitie om samen met de andere bestuursleden de NOPD in de komende jaren verder door te ontwikkelen tot een beroepsorganisatie. Een eventuele samenwerking met de RPA sluit hij niet uit. Tegel vervult het NOPD-voorzitterschap op interim basis.

Sociale partners vertragen

Tijdens het pensioencongres werden de NOPD-leden door Mark Heemskerk, hoogleraar pensioenrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, bijgepraat over de status van ‘het pensioenakkoord’. Heemskerk sprak vooral zijn verbazing uit over het onlangs uitgelekte Pensioenakkoord tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. “In de pensioenparagraaf van het Regeerakkoord staat namelijk dat de SER begin 2018 met een voorstel voor een nieuw pensioenstelsel komt. Van de SER hebben we nog niets gezien. Wat is er achter de schermen gebeurt dat er nu ineens dit voorstel van sociale partners ligt?” Op die retorische vraag hadden ook de pensioendeskundigen van de NOPD het antwoord niet.

De deskundigen waren het er wel over eens dat het uitgelekte pensioenakkoord volledig indruist tegen de voornemens die staan verwoord in het Regeerakkoord. De meerderheid denkt daarom dat het de komende jaren nog niet tot een wezenlijke vernieuwing zal komen. “De tactiek van de sociale partners is klaarblijkelijk gericht op traineren. Ze praten al 8 jaar over een nieuw pensioenstelsel.”

Pensioenakkoord volgens NOPD

Het echte pensioenakkoord zou er volgens de pensioendeskundigen van de NOPD onder meer zo uit moeten zien:

  • Een pensioenplicht voor alle werkenden, dus ook ondernemers en zelfstandigen (premie-inleg minimaal 50% van hetgeen ’normaal’ is).
  • Individueel pensioensparen (dus einde doorsneepremie).
  • Een flexibele AOW-leeftijd: tot maximaal 5 jaar vóór AOW-datum, met korting op de uitkering.
  • Pensioengeld mag gebruikt worden voor de aankoop van een huis, een sabbatical, zorgverlof, studieverlof, deeltijdpensioen, een lumpsum en een deel als tijdelijk pensioen (in plaats van levenslang); als je een volledig pensioen opbouwt, mag je 50% gebruiken voor andere zaken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.