NN maakt taboes bespreekbaar

0

Met de nieuwe campagne ‘Het Gesprek’ geeft Nationale-Nederlanden mensen tips om met elkaar in gesprek te gaan over moeilijke onderwerpen. “Om zo bijvoorbeeld samen tot de conclusie komen dat je nog een aantal financiële zaken kunt regelen voor de toekomst”, aldus Michel van Elk, CEO Leven bij NN.

In opdracht van Nationale-Nederlanden heeft onderzoeksbureau DirectResearch onderzoek gedaan of en hoe Nederlanders gesprekken voeren over moeilijke onderwerpen. Praten over psychische klachten, depressie en angsten blijkt het grootste taboe onder Nederlanders. 18% geeft aan hier zelfs niet over te kunnen praten. Ook (on)gelukkig zijn is moeilijk bespreekbaar. Dit onderwerp staat op nummer twee in de lijst van meest lastig bespreekbare gespreksonderwerpen.

Gesprekspartner is vaak de partner

Het onderzoek maakt onderscheid tussen de partner, ouders en kinderen als gesprekspartner. Zo bespreekt 46% van de ondervraagden de dood met hun partner en 30% met hun ouders. Slechts 26% bespreekt dit onderwerp met de kinderen. Ook geldzaken worden eerder met partner (77%) en ouders (52%) besproken dan met kinderen (41%). De invulling van de erfenis bespreekt slechts 18% met hun kinderen, terwijl 38% dit met de partner bespreekt en 27% met de ouders.

Financiële risico’s overlijden onderschat

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de dood van de partner bij ruim driekwart (76%) invloed op de financiële situatie zal hebben. Toch spaart 48% niet om een periode van inkomensverlies te overbruggen. Ook geeft 42% aan dat er te weinig verzekeringen zijn afgesloten om inkomensverlies op te vangen. Ondanks de financiële risico’s bij het overlijden van de partner, geeft 35% aan dat zijzelf en de (eventuele) partner geen overlijdensrisicoverzekering hebben.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.