Nederlanders houden volgend jaar de hand op de knip

0

Een ruime meerderheid van de Nederlandse beroepsbevolking wil in 2024 strenger kijken naar hun uitgaven en minder geld uitgeven dan in 2023.

Ze zijn van plan om meer geld opzij te zetten. In het afgelopen jaar hebben de meeste mensen minder geld opzijgezet vanwege actuele ontwikkelingen zoals inflatie, en rentestijgingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Brand New Day.

Strenger kijken

Strenger kijken naar de eigen uitgaven en zo mogelijk minder uitgeven. Dat is een ruime meerderheid van 54% van de Nederlandse beroepsbevolking van plan in het nieuwe jaar. Voor 20% geldt dat ze zelfs ‘veel strenger’ op hun uitgaven gaan letten. Een zeer kleine minderheid van 3% zegt juist minder streng voor zichzelf te willen zijn en is van plan om meer uit te geven in 2024, terwijl 44% denkt dat hun uitgavenpatroon volgend jaar ongeveer hetzelfde blijft.

Jongeren en ondernemers/zzp’ers

Jongere mensen zijn vaker van plan zijn om minder uit te geven dan ouderen: 62% van de Nederlanders tussen de 20 en 39 jaar oud houdt de hand in 2024 naar verwachting meer op de knip, tegenover 48% van de 40- tot 67-jarigen. Verschillen zijn er ook tussen mensen in loondienst en zzp’ers/ondernemers. Van die eerste groep wil 53% hun uitgaven naar beneden brengen, tegenover 68% van de tweede groep.

Positief effect

Dat een meerderheid aangeeft volgend jaar strenger op de uitgaven te zullen letten, lijkt een positief effect te hebben op de hoeveelheid geld die men van plan is opzij te zetten. Bijna de helft van de ondervraagden zegt te verwachten dat dit bedrag volgend jaar omhoog gaat: 44%. Slechts 10% wil minder opzij zetten en 46% verwacht dat ze net zoveel opzij zullen zetten als afgelopen jaar. Zzp’ers/ondernemers springen er hier uit: van deze groep verwacht 54% meer opzij te zetten.

Pensioen

35% van de ondervraagden is van plan om in 2024 specifiek voor hun pensioen meer geld opzij te zetten. Logischerwijs is dit percentage hoger (50%) als alleen gekeken wordt naar zzp’ers/ondernemers. Zij moeten immers zelf voor hun pensioen zorgen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.