‘Zzp’ers willen eerder met pensioen dan werknemers, ondanks pensioenachterstand’

0

Zzp’ers bouwen minder pensioen op dan mensen in loondienst. Toch willen ze eerder met pensioen, zo blijkt uit een enquête van Brand New Day.

Bijna de helft van de zzp’ers wil (ruim) voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken. “De wens om eerder met pensioen te gaan, leeft vooral bij jongere zzp’ers. De hamvraag is natuurlijk of ze daarvoor wel voldoende financiële middelen hebben. Daar kun je echt grote vraagtekens bij zetten”, zegt Joost Tieland, directeur van Brand New Day. “De wens om eerder te stoppen met werken is bij zzp’ers veel sterker aanwezig dan bij mensen in loondienst; 47% van de eenpitters wil stoppen voor hun 65ste. Bij de werknemers geeft 36% aan dat ze voor hun 65ste met vroegpensioen willen.”

Jongeren

Tieland: “De ambitie van zzp’ers om eerder met pensioen te gaan is opmerkelijk groot. 5% wil zelfs voor hun 50ste stoppen met werken en 15% voor hun 55ste. Bij werknemers liggen die percentages aanzienlijk lager, respectievelijk op 2 en 7%. Vooral jongere zzp’ers willen eerder stoppen met werken: onder de 50 jaar wil 55% eerder dan 65 jaar met pensioen. Bij ouderen boven de vijftig ligt dat op 38%. Ook de hoogte van het inkomen blijkt een belangrijke factor. 67% van de mensen die meer dan 72.000 euro verdienen – circa twee keer modaal – wil voor het 65ste levensjaar stoppen met werken. Onder die inkomensgrens leeft die wens slechts bij 38%.”

Is het realistisch?

Zzp’ers bouwen niet automatisch pensioen op via hun werkgever en moeten zelf op een andere manier pensioen opbouwen. Net als werknemers kunnen ze dat doen met belastingvoordeel: het aanvullend pensioen. Of ze kunnen zonder belastingvoordeel zelf gaan beleggen of sparen. “Uit veel onderzoeken komt echter keer op keer naar voren dat zzp’ers te weinig pensioen opbouwen. Dat is een zorgelijke situatie, zeker als je voor ogen hebt dat je eerder met pensioen gaat”, stelt Tieland. “De ambitie om eerder te stoppen met werken staat daarmee in schril contrast met wat ze voor hun pensioen opzijzetten. Dit blijkt ook uit de enquête. Zzp’ers maken zich grote zorgen over de hoogte van hun pensioen: 53% denkt dat ze tegen die tijd niet voldoende inkomen hebben. Circa zes op de tien zzp’ers zeggen dat ze bezig zijn iets voor hun pensioen op te bouwen, twee op de tien willen er binnen 12 maanden aan beginnen, maar twee op de tien doen helemaal niets.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.