Vrouwen starten pensioen-inhaalrace

0

Vrouwen zijn zich meer bewust van hun pensioenachterstand ten opzichte van mannen. Bijna de helft vreest dat ze hierdoor hun huidige levensstandaard na pensioendatum niet kunnen voortzetten en willen actie ondernemen. Dat en meer blijkt uit een onderzoek van Brand New Day.

Het algemene beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, bij vrouwen en mannen, is dat de pensioenzorgen toenemen. De meeste vrouwen geven aan dat ze in de afgelopen jaren bewuster bezig zijn geweest met de opbouw van hun pensioen. Stefanie van Rootselaar, hoofd communicatie van Brand New Day: “Het grotere pensioenbewustzijn zien we ook terug in ons klantenbestand; het percentage vrouwen is gegroeid van 24% in 2019 naar 36% in 2023.”

Vrouwen overtreffen mannen qua voornemen om een algemene financiële buffer op te bouwen; 66% zet hiervoor geld opzij, tegen 55% van de mannen. Vrouwen die nu al extra geld opzijzetten voor hun pensioen doen dat in 47% van de gevallen omdat ze denken anders niet genoeg pensioeninkomen te hebben, 27% geeft aan dat ze eerder met pensioen willen dan de AOW-leeftijd.

Dat vrouwen vaker actie ondernemen, wil volgens BND overigens niet zeggen dat de pensioenkloof snel verdwenen is. “Qua aanvullend pensioen (met belastingvoordeel) kunnen vrouwen nog een flinke slag maken. Slechts 18% van de vrouwen geeft in de enquête aan van deze mogelijkheid gebruik te maken, tegen 31% bij de mannen. Bij zelf sparen/beleggen houden vrouwen (36%) en mannen (38%) elkaar in evenwicht. 38% van de vrouwen bouwt via een werkgever pensioen op, tegen 45% bij de mannen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.