Miljoenenclaim Rabo na intrekking krediet

0

Na de Oad-claim wacht de Rabobank opnieuw een miljoenenclaim voor het veroorzaken van een faillissement als gevolg van het beëindigen van een zakelijk krediet. De eigenaar van Hobo Hifi stapt naar de rechter omdat de bank iedere aansprakelijkheid afwijst.

Inzet is een in 2014 – volgens de onderneming zonder voorafgaande aankondiging – per direct beëindigt zakelijk krediet, waardoor Hobo Hifi gedwongen werd het faillissement aan te vragen. De directie en de eigenaar van Hobo Hifi stellen dat er op het moment van opzegging geen sprake was van enige betalingsachterstand, alle verplichtingen werden volgens hen tijdig nagekomen en de onderneming was met de bank nog in gesprek over een reorganisatie. Naast de opzegging van het krediet liet de bank ook alle voorraden van het bedrijf uit de winkels weghalen om deze vervolgens via BVA Auctions te laten veilen. Volgens het bedrijf betekende deze stap een aanzienlijke kapitaalvernietiging van vele miljoenen euro’s.

Succesvolle doorstart

Na het faillissement heeft Hobo Hifi een succesvolle doorstart gemaakt en is het nu naar eigen zeggen de grootste zelfstandige specialist in het hogere segment voor beeld en geluid met vijf vestigingen en een webshop.

Welbewuste actie

In een persverklaring stellen de directie en de eigenaar dat de Rabobank destijds onrechtmatig heeft gehandeld en daardoor welbewust het faillissement heeft veroorzaakt. “In strijd met de harde toezegging van de Rabobank om de resultaten van de reeds in gang gezette reorganisatie af te zullen wachten, kreeg Hobo Hifi volkomen onverwacht van de bank te horen dat het krediet met onmiddellijke ingang werd opgezegd, zonder de eigenaar en/of onderneming in de gelegenheid te stellen om het krediet aan de bank af te lossen, iets waartoe de eigenaar wel degelijk in staat was.”

Rechtsgang

Eind vorig jaar gebood de Rechtbank Gelderland de curator van Hobo Hifi al om de vorderingen op Rabobank over te dragen aan de eigenaar van Hobo Hifi, zodat deze een gerechtelijke procedure tegen Rabobank kon starten. Deze stelt nu namens de gefailleerde onderneming de Rabobank aansprakelijk voor de schade die is veroorzaakt door de opzegging van het krediet. Deze is vooralsnog geraamd op acht miljoen euro. Omdat de Rabobank iedere aansprakelijkheid afwijst zal de rechter zich nu over de kwestie moeten buigen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.