Merkdealer casht op autopolis

0

Gemiddeld is een autoverzekering die direct bij de merkdealer wordt afgesloten 15% tot 103% duurder dan een vergelijkbaar product met dezelfde dekking elders. Zo blijkt een allriskdekking via de merkdealer voor de Volkswagen Polo 74% duurder dan een vergelijkbaar product via InShared.

Dat blijkt uit dataonderzoek van vergelijker Pricewise. Hans de Kok van Pricewise: “Een autoverzekering via de merkdealer kan zo maar 709 euro per jaar duurder uitvallen dan een vergelijkbaar alternatief van een andere verzekeraar. Daarnaast ‘sturen’ deze verzekeringen de auto-eigenaar voor elke reparatie naar de merkdealer. Wordt de auto gerepareerd bij een andere dealer, dan kan het eigen risico voor de klant oplopen tot maar liefst 500 euro. Ook geldt de nieuwwaarderegeling bij merkverzekeringen alleen als de verzekerde voor dezelfde auto kiest bij zijn huidige merkdealer. Tot slot kan een consument bij de merkdealer niet altijd terecht voor objectief advies over welke autoverzekering het best bij de bestuurder en de nieuwe auto past.”

Online aanbieders

De verschillen lopen vooral op als een vergelijking wordt gemaakt met online aanbieders. Zo kan een bezitter van een Mercedes-Benz A-Klasse uit 2018 709,44 euro per jaar besparen als deze niet kiest voor de allriskverzekering van Mercedes zelf, maar voor het vergelijkbare alternatief van InShared. “De allriskverzekering van InShared biedt een vergelijkbare dekking, maar hiervoor betaalt de verzekeringsnemer een maandpremie van 57,26. Flink lager dan de maandpremie van Mercedes: die ligt op 116,38 en is daarmee 103% hoger dan die van InShared. In 2018 zijn er al 1.296 Mercedessen A-klasse verkocht”, aldus Pricewise.

Ook de eigenaar van een Skoda Rapid Spaceback uit 2018 kan besparen. De verzekering voor deze auto kost via de dealer 75,82 euro per maand, een vergelijkbaar alternatief van Allsecur kost volgens Pricewise 48,84 euro per maand: een jaarlijks bespaarpotentieel van 323,76 euro. De merkverzekering is in dit geval 55% duurder.

Nieuwwaarderegeling

Merkdealers binden klanten ook aan zich met de nieuwwaarderegeling. De verzekerde krijgt kosteloos een splinternieuw exemplaar als de auto binnen die periode total loss wordt gereden of wordt gestolen. “Maar wil hij van type of merk veranderen, dan krijgt hij alleen nog maar de dagwaarde van de huidige (kapotte) auto vergoed. Bij vergelijkbare verzekeringen van ‘gewone’ verzekeraars krijgt de verzekerde meestal de eerste jaren standaard de nieuwwaarde van de auto vergoed, maar is de verzekerde vrij om te kiezen welke auto hij daarvan koopt.”

Onderzoek

In totaal vergeleek Pricewise de verzekeringspremies en polisvoorwaarden voor (bijna) gloednieuwe auto’s van acht bekende merken: Audi, BMW, Hyundai, Mercedes, Peugeot, SEAT, Skoda en Volkswagen. Voor de vergelijking werd gebruikgemaakt van een standaardprofiel; een 38-jarige bestuurder uit Diemen met vijf schadevrije jaren die tot 12.000 kilometer per jaar rijdt. Vergelijkbare verzekeringen werden geselecteerd op basis van de volgende criteria: geen eigen risico bij schade (bij aangesloten herstelbedrijf) en een nieuwwaarde-/aanschafwaarderegeling van minimaal drie jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.