Hoogste premiestijging voor Volkswagen-bezitters

0

De gemiddelde premie voor autoverzekeringen is afgelopen jaar met 10,7% gestegen. De premie steeg bij alle merken. Volkswagen (+13,3%), Volvo (+12,6%) en BMW (+12.2%) noteerden de hoogste procentuele stijging.

Dat blijkt uit onderzoek van Independer. De gemiddelde premiestijging voor autoverzekeringen komt neer op 109 euro in één jaar.

De all risk-verzekering nam in een jaar met gemiddeld 10,3% toe; consumenten gingen voor deze verzekering gemiddeld 117 euro meer betalen. De WA + steeg met gemiddeld 10,4%, wat neerkomt op 94,5 euro extra. De premie voor de WA-verzekering steeg het hardst, met 12,5%. Dat komt neer op gemiddeld 122,8 euro per jaar.

Van de tien meest verkochte merken is Volkswagen de uitschieter, met een stijging van 13,3%. BMW-rijders komen er in absolute zin het slechtst vanaf, met een gemiddelde stijging van 168 euro per jaar. Peugeot-bestuurders komen er relatief gunstig van af met een stijging van 5,8% (+ 49 euro) ten opzichte van een jaar eerder.

Switchen van autoverzekering

Independer bekeek ook, aan de hand van eigen cijfers, op welke momenten autobezitters switchen van autoverzekering. Een natuurlijk moment om van autoverzekering te wisselen is als er een nieuwe auto wordt gekocht. Deze groep groeide in 2023 met 13%.

Maar de grootste groei zit er bij automobilisten die gewoon blijven rijden in de eigen wagen. Van deze groep switchte 72% meer mensen in 2023 van autoverzekering dan het jaar ervoor. Terwijl ze wel hun eigen wagen trouw bleven.

Soortgelijke ontwikkelingen ziet Independer ook bij de bekendmaking van de zorgpremies. “Als die flink stijgen, dan gaan ook meer mensen vergelijken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.