Woonverzekeringen duurder vanwege hogere herbouwwaarde

0

Consumenten moeten rekening houden met flink hogere premies voor woonverzekeringen. De belangrijkste reden van de premiestijging zijn de gestegen (her)bouwkosten.

Hans de Kok, directeur van prijsvergelijker Pricewise: “Alles wordt duurder en dat vertaalt zich direct in hogere premies. De prijzen van bouwmaterialen en arbeid zijn zo hard gestegen dat de verzekerde waarde in sommige gevallen lager is dan wat het kost om het huis opnieuw te bouwen. De hoogte van de premie wordt voor de opstalverzekering aan de hand van de herbouwwaarde bepaald. De kosten voor de premie bedragen gemiddeld 1 promille van de herbouwwaarde bij gelijksoortige (standaard) woningen voor een uitgebreide (allrisk) dekking. Als de herbouwwaarde met 20 promille stijgt, stijgt je premie dat dus ook.”

Risico op onderverzekering

De herbouwwaarde wordt berekend met een aantal gegevens: het soort woning, het woonoppervlak tezamen met de inhoud (m3) en de aard van de bouw. Met name door de harde stijging van materiaalkosten, wordt de herbouwwaarde flink hoger. De materiaalkosten zijn in juni 2023 met 6,4% gestegen ten opzichte van juni 2022.Maar ook de loonkosten zijn flink gestegen, een stijging van 4,3% ten opzichte van juni 2022 (CBS).

Herbouwwaardemeter

De Kok: “Geef verbeteringen of grote aanpassingen aan je huis, zoals een nieuwe keuken, badkamer of bijvoorbeeld zonnepanelen altijd door aan de verzekering. Neem ook de premie en voorwaarden onder de loep. Aanpassingen beïnvloeden namelijk de waarde van de woning en vergroten het risico op onderverzekering. Veel verzekeraars hanteren tegenwoordig een herbouwwaardemeter om de herbouwwaarde van de woning te bepalen. Als je deze gebruikt om de waarde van de woning vast te stellen dan krijg je in de meeste gevallen garantie tegen onderverzekering. Dit laatste is sowieso erg belangrijk, controleer goed of je tegen onderverzekering bent verzekerd.”

Enorme premieverschillen

Woonverzekeringen verschillen enorm in premie. De Kok: “Het verschil tussen de duurste en goedkoopste pakketverzekering, inboedel- en opstalverzekering samen is 237%. De goedkoopste pakketverzekering, voor een alleenstaande met een rijtjeswoning in Amsterdam kost 267 euro per jaar, de duurste is 676. Dat is tweeëneenhalf keer zoveel. Prijs en begrijpelijkheid zijn de belangrijkste pijlers voor Nederlanders om wel of niet over te stappen van hun inboedel- en opstalverzekering. Mensen zijn tevreden of laten liever hun verzekeringen onder één dak, terwijl de besparingen op opstal- en inboedel fors kunnen zijn en een gedeelte van de verzekeringnemers op dit moment waarschijnlijk onderverzekerd is. Vaak kunnen zij tot zo’n 150 euro besparen op jaarbasis door een nieuwe beter passende verzekering af te sluiten omdat premies zo uiteenlopen. Daarbij is de dekking vaak ook nog eens uitgebreider. Wat betekent dat er een ruime vergoeding wordt uitgekeerd bij schade. Er valt dus flink wat te winnen voor veel consumenten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.