Meer fondsen kunnen indexeren

0

De beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is in het tweede kwartaal van 2018 met 0,6% gestegen naar 108,4%. Ook de dekkingsgraad is in deze periode met 0,8% gestegen, van 107,5% naar 108,3%. Bij 130 fondsen ligt de beleidsdekkingsgraad boven 110%.

Volgens DNB verbeterde de financiële positie van pensioenfondsen doordat gunstige ontwikkelingen op de aandelen- en valutamarkten de negatieve gevolgen van rentedalingen overtroffen.

Indexeren kan weer

Het aantal pensioenfondsen dat een beleidsdekkingsgraad had die onder het wettelijk vereiste minimum van 104,2% lag, daalde van 54 naar 42 fondsen. Het zijn vooral de grote pensioenfondsen die onderaan bungelen. Bij verreweg de meeste pensioenfondsen (130) ligt de beleidsdekkingsgraad boven 110%. Voor deze groep geldt dat de pensioenaanspraken geheel of, afhankelijk van de hoogte van de beleidsdekkingsgraad, gedeeltelijk gecompenseerd kunnen worden voor inflatie.

Bij de pensioenfondsen die geheel of gedeeltelijk mogen indexeren zijn 1,4 miljoen actieven, 1,1 miljoen pensioengerechtigden en 3,0 miljoen gewezen deelnemers aangesloten.

Maar korten ook

Ultimo 2020 lopen de herstelplannen van een aantal grote fondsen op hun eind. Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment, maakt zich zorgen om hekkensluiters. “We zien dat het herstel stagneert. De rente lijkt vooralsnog op hetzelfde niveau te blijven. En wat de aandelen gaan doen is erg onzeker.

De fondsen aan de onderkant hebben weinig bewegingsruimte. Ze mogen, gezien de financiële situatie, niet risicovoller gaan beleggen en hebben nog maar tweeënhalf jaar tot de herstelplannen aflopen. Het enige wat ze kunnen doen is zich goed voorbereiden op eventuele kortingen en duidelijk communiceren naar de deelnemers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.