Meer bezorgdheid over inhoud pensioenpot

0

Ongeveer de helft van de werkende Nederlanders is bezorgd dat hun financiële buffer later niet toereikend zal blijken te zijn. Onder zzp’ers/ondernemers is dat zelfs bijna 60%. Ruim een derde denkt hun huidige levensstijl niet voort te kunnen zetten na hun pensionering.

Dat en meer blijkt uit een onderzoek van Brand New Day. Het aantal mensen dat zich hierover zorgen maakt is in twee jaar tijd flink gestegen. Er zijn voor dit onderzoek duizend mensen ondervraagd, die samen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse beroepsbevolking vormen. Aan deze respondenten is gevraagd in hoeverre zij zich zorgen maken of hun financiële buffer voor later toereikend is en in hoeverre zij zich zorgen maken of er wel voldoende inkomen is na pensionering.

Van alle ondervraagden is 48% somber over hoe groot hun financiële veerkracht zal zijn wanneer ze stoppen met werken. Bij de groep zzp’ers/ondernemers is dat 57%. In 2021 werd dezelfde vraag gesteld in dit terugkerende onderzoek en toen gaf 31% van alle werkende Nederlanders aan hier bezorgd over te zijn. Onder zzp’ers/ondernemers ging het destijds om 28%, waarmee het aantal mensen met zorgen binnen deze groep zelfs meer dan verdubbeld is.

Voor 36% van de respondenten beperken de zorgen zich niet tot alleen de financiële buffer. Zij zijn bevreesd dat ze na hun pensioen überhaupt onvoldoende inkomen zullen hebben. Ook in dit geval springen de zzp’ers/ondernemers er met 43% uit. Vorig jaar gold dit voor 31% van alle respondenten, dit jaar is dat dus 5% meer. De toename onder zzp’ers/ondernemers is veel groter. Vorig jaar ging het nog om 28%, een toename dus van 15%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.