MCD mist meerwaarde voor consument

0

De invoering van de MCD toont wat De Hypotheekshop betreft aan dat het klakkeloos gelijktrekken van de Nederlandse situatie aan de internationale standaarden niet per definitie positieve gevolgen heeft voor de woningmarkt en de consument.

Hoewel de Mortgage Credit Directive officieel nog niet van kracht is, werken bijna alle geldverstrekkers al conform de eisen van de nieuwe wetgeving. In een eerste voorzichtige conclusie – op basis van een aantal maanden werken op de nieuwe MCD-wijze – stelt De Hypotheekshop dat zij geen meerwaarde ziet voor de consument.

De Hypotheekshop: “Het lijkt erop dat de extra bedenktijd van 14 dagen en de invoering van het informatieblad ESIS de klant nauwelijks iets heeft gebracht. Verder heerst er nog veel twijfel over welke kosten wel of niet moeten worden meegenomen in het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP). Voor Nederlanders die in het buitenland werken, bijvoorbeeld piloten en baggeraars, en die uitbetaald krijgen in andere valuta dan de euro is het kopen van een woning heel moeilijk geworden. Hierover zijn in de Tweede Kamer al vragen gesteld. Gelukkig is verwarring rond procedures en ontbindende voorwaarden uitgebleven. Het annuleren van de geplande verlaging van de NHG-grens per 1 juli heeft hier zeker aan bijgedragen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.