Manifest Geldbelangen moet Kifid 2.0 inluiden

0

Stichting Geldbelang is van mening dat het huidige Kifid meer lijkt op een kleine rechtbank waar juristerij de boventoon voert en zaken het liefst ‘klein’ gehouden worden. In een manifest pleit Geldbelangen voor een compleet nieuwe aanpak en geeft daarbij zeventien punten om te komen tot een Kifid 2.0.

De huidige werkwijze past volgens de belangenbehartiger niet meer bij het uitgangspunt van het Kifid, dat de consument ten opzichte van de financiële sector een laagdrempelige, eenvoudige geschilbeslechtingsprocedure beschikbaar moet hebben. “Het Kifid is ontstaan omdat de consument (beter) beschermd moest worden ten opzichte van de financiële sector. Dit wringt momenteel met name door het toenemend streven naar financiële techniek, waarbij het menselijk contact tussen financieel dienstverlener en consument ondergeschoven raakt.”

Nieuw samenstelling geschillencommissie

Het nieuwe Kifid zou volgens het Manifest bijvoorbeeld meer moeten doen om zaken eerst via bemiddeling met de financieel dienstverlener op te lossen. Pas als deze mediation niet de gewenste oplossing geeft, zal er een uitspraak door een geschillencommissie worden gedaan. Die geschillencommissie moet niet langer uit drie juristen bestaan, maar drie personen in de vorm van een onafhankelijk voorzitter, een vertegenwoordiger namens de financiële sector en een vertegenwoordiger vanuit de consument.

Lager grensbedrag

In het geval een klacht moreel gegrond is, maar strikt genomen juridisch (nog) niet. Dan moet daar binnen de oplossingsgerichtheid van het Kifid rekening mee gehouden worden. Het grensbedrag om in beroep te gaan moet van de Stichting Geldbelangen van 25.000 euro naar 10.000 euro. Daarbij moet de huidige praktijk waarbij de voorzitter van de geschillencommissies ook beroep open kan stellen zonder dat het grensbedrag is bereikt, in de nieuwe situatie ook gelden voor de consument.

Lees hier het hele manifest van de Stichting Geldbelangen met daarin alle verbeterpunten 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.