Liever lagere zorgpremie dan salarisverhoging zorgpersoneel

0

Meer zorgpremie betalen als daardoor de salarissen van het zorgpersoneel omhoog kunnen? Slechts 23% van de Nederlanders is daartoe bereid. Dit percentage is veel hoger onder de mensen die besmet zijn (geweest) met Covid-19 (76%). Bijna acht van de tien Nederlanders gaat hun zorgverzekering voor komend jaar niet aanpassen vanwege de corona-uitbraak.

Zeven van de tien vindt het sowieso niet logisch als de zorgpremie in 2021 hoger wordt als gevolg van de extra zorgkosten door de corona-uitbraak. Vooral mensen die zelf niet besmet zijn (geweest) met Covid-19 geven dit aan. Ook geeft de grote meerderheid aan hun zorgverzekering voor 2021 niet aan te passen vanwege corona. Dit blijkt uit het jaarlijkse zorgonderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht en De Telegraaf.

Coronacrisis

Nederlanders zijn eerder bereid extra zorgpremie te betalen als dat een direct gevolg is van extra zorgkosten door de coronacrisis dan voor een salarisverhoging voor het zorgpersoneel. Zo zou een grote meerderheid hiervan (82%) bereid zijn om maximaal 10 euro per maand extra te betalen aan premie voor die extra zorgkosten. Vooral jonge mensen zijn bereid wat extra per maand te betalen als gevolg van de corona-uitbraak. Zij willen ook significant vaker meer dan 10 euro extra per maand betalen. Suzanne Löwik, zorgverzekering-expert van Pricewise: “Op dit moment zijn de gevolgen van  de coronacrisis nog niet terug te zien in de hoogte van de indicatieve of enkele al bekendgemaakte zorgpremies. Feit is wel dat een deel van de extra zorgkosten door de zorgverzekeraars wordt opgevangen. Het is dus mogelijk dat we dit in de toekomst wel terug gaan zien in de zorgpremie.”

Aanvullend verzekeren

Slechts 8% van de Nederlanders geeft aan zich volgend jaar anders te gaan verzekeren vanwege het coronavirus. Zij kiezen er vooral voor zich aanvullend te verzekeren voor medische hulp wereldwijd (37%) en medische hulp binnen Europa (25%). Ruim een kwart kiest ervoor om volgend jaar voor een zorgverzekering te gaan met meer keuzevrijheid voor ziekenhuizen, door bijvoorbeeld te kiezen voor een restitutiepolis. Nederlanders die besmet zijn (geweest) met Covid-19 zeggen vaker van plan te zijn hun verzekering aan te passen dan mensen die niet besmet zijn geweest. Van de mensen die besmet zijn (geweest) heeft 14% extra zorgkosten moeten maken vanwege het virus. De groep die aangeeft zich niet extra te gaan verzekeren in het komende zorgjaar bestaat vooral uit gepensioneerden: deze groep heeft al vaker een restitutiepolis en een aanvullende verzekering.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.