Kifid neemt zaak Hypotheekclaim in behandeling

0

Het Kifid gaat zich buigen over een eerste hypotheek die volgens de Stichting Hypotheekclaim te duur is afgesloten. De stichting heeft een eerste zaak voorgelegd aan het instituut en de komende tijd volgen er meer, aldus Hypotheekclaim.

Volgens de stichting is in 89% van de tweehonderd zaken die in februari en maart bij de stichting binnen zijn gekomen sprake van een onvolledig of onjuist advies van de hypotheekadviseur. Daardoor zijn oude aflossingsvrije hypotheken overgesloten naar te dure annuïteitenhypotheken. Gemiddeld betalen consumenten volgens de stichting zo’n 54.000 euro te veel.

Veel mensen denken dat het oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente verstandig is geweest, maakt de stichting bekend. “Maar dat is lang niet altijd het geval voor de huiseigenaar die vóór 2013 ook al een hypotheek had. Dan kan namelijk nog gebruik gemaakt worden van de veel voordeliger fiscale regels van voor 2013.”

Voorrekenen

Hypotheekadviseurs horen dit volgens voorzitter Siebe Annema van Hypotheekclaim te weten en moeten dit aan de consument voorrekenen. “En daar schort het aan. Er wordt vaak geen overzicht gegeven van de totale netto maandlasten tussen het behouden van de bestaande hypotheek en het oversluiten naar een annuïteitenhypotheek. Zelfs als de netto maandlast aan het begin van de looptijd lager is, kan het betekenen dat over de gehele looptijd van de hypotheek veel te veel wordt betaald.”

De stichting denkt dat er ruim 100.000 huizenbezitters zijn die bij het oversluiten ongemerkt veel duurder uit zijn over de volledige looptijd van de hypotheek. Dit jaar moeten daarnaast veel consumenten hun hypotheek vernieuwen die zij in 2006 hebben afgesloten. “We moeten voorkomen dat de hypotheekadviseurs vanuit slordigheid of misschien vanuit onwetendheid dezelfde fouten weer maken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.