Kabinet snijdt fors in oneerlijke spaartax

0

Op basis van een voorstel dat staatssecretaris Snel van Financiën aan de Tweede Kamer heeft gestuurd betalen 1,35 miljoen spaarders vanaf 1 januari 2022 geen belasting meer in box 3. Volgens voorlopige berekeningen wordt de eerste 440.000 euro voor mensen met alleen spaargeld belastingvrij.

Nu betalen nog 2,9 miljoen mensen belasting over hun vermogen. Naast de mensen die door de verruiming straks geen belasting meer hoeven te betalen, gaan bijna een half miljoen mensen minder belasting betalen dan dat zij nu doen. Volgens staatssecretaris Snel vinden veel spaarders in Nederland het onrechtvaardig dat zij belasting betalen, omdat zij op dit moment worden belast alsof een deel van het vermogen dat ze hebben uit beleggingen bestaat, ook als zij alleen spaargeld hebben. “Daardoor moeten zij meer belasting betalen dan wanneer je afzonderlijk naar hun spaargeld zou kijken”, zegt Snel.

Werkelijke verhouding uitgangspunt

Iedereen die meer vermogen heeft dan 30.360 euro (of 60.720 euro met fiscaal partner) uit bijvoorbeeld spaargeld of aandelen, betaalt hier belasting over. Met de samenstelling van het vermogen wordt nu geen rekening gehouden, maar dat gaat veranderen. In het voorstel van Snel wordt straks voor het eerst gerekend met de werkelijke verhouding tussen spaargeld, beleggingen en schulden van de belastingplichtige. Dit betekent dat de belasting over spaargeld wordt vastgesteld aan de hand van de werkelijke hoeveelheid spaargeld. Over deze werkelijke hoeveelheid spaargeld wordt dan een vooraf vastgestelde rente berekend, die zoveel mogelijk aansluit bij de werkelijke spaarrente en daardoor ook vele malen lager is dan dat op beleggingen. Dit zou op dit moment bijvoorbeeld maar 0,09% zijn.

Hierdoor gaan volgens de staatssecretaris circa 1,35 miljoen mensen straks helemaal geen belasting meer betalen. Het voorstel is daarnaast zo vormgegeven dat de kleine beleggers (onder de 30.000 euro) die nu geen belasting betalen dat straks ook niet hoeven. Voor degenen die wel belasting blijven betalen wordt het tarief circa 33%.

1 januari 2022

Omdat het nieuwe stelsel gevoeliger is voor belastingontwijking worden er maatregelen genomen om dit tegen te gaan, de zogenaamde anti-arbitragemaatregelen. Het voorstel wordt nu uitgewerkt in een wetsvoorstel, dat voor de zomer van 2020 aan de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het streven is dat het nieuwe systeem vanaf 1 januari 2022 in gaat.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.