Mogelijk versneld einde aan beslag op toeslagen

0

Staatssecretaris Tamara van Ark wil met een pakket spoedmaatregelen voorkomen dat mensen met schulden, door toedoen van de overheid, nog dieper in de problemen komen. De Belastingdienst bekijkt om die reden of het nog dit jaar mogelijk is om het beslag op toeslagen buiten werking te stellen.

Deze pro-actieve bescherming vanuit de Belastingdienst maakt onderdeel uit van een pakket spoedmaatregelen waarmee staatssecretaris Van Ark (foto) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, samen met staatssecretaris Menno Snel van Financiën en minister Dekker voor Rechtsbescherming, mensen met problematische schulden snel extra bescherming wil bieden. Deze tussenmaatregelen overbruggen de periode tot inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

Overheidsvorderingen

Zo komt nog dit jaar ook een einde aan het toepassen van overheidsvorderingen door de Belastingdienst, bij mensen met problematische schulden. Momenteel vormt deze wijze van invordering, waarbij de Belastingdienst automatisch bedragen tot 500 euro mag afschrijven van de rekening van een belastingschuldige, een groot probleem voor mensen met schulden. Zij kunnen hierdoor te weinig geld overhouden om van te leven.

Beslagvrije voet

Daarnaast kijkt de Belastingdienst ook naar het met terugwerkende kracht versoepelen van haar incassobeleid. Een andere belangrijke tussenmaatregel is de ophoging van de beslagvrije voet bij jongeren. Voor hen geldt op dit moment een beslagvrije voet die is gebaseerd op de bijstandsnorm voor jongeren. In de wet vereenvoudiging beslagvrije voet is geconstateerd dat de op die manier vastgestelde beslagvrije voet in een aantal situaties onvoldoende is om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarom wordt voor jongeren deze wijziging versneld ingevoerd.

Aan gemeenten wordt, vooruitlopend op de nieuwe wet, gevraagd om voortaan bij de verrekening van schulden met een bijstandsuitkering een beslagvrije voet te hanteren ter hoogte van 95% van de bijstandsnorm. Nu hanteren gemeenten soms nog een lager percentage.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.