Struisvogelgedrag jongeren bij geldproblemen

0

Eén derde van de werkende Nederlandse jongeren geeft aan regelmatig niet rond te kunnen komen of financieel echt op te moeten letten. Opvallend is dat de helft van hen niet om hulp vraagt bij geldproblemen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS onder ruim 1.400 jongeren (18-35 jaar).

Een kwart van de ondervraagde jongeren maakt zich regelmatig tot vaak zorgen, de helft van de jongeren doet dit soms. “Hun eigen houding zit hen echter in de weg”, zegt Marieke Tiesinga, Strategisch Adviseur Maatschappelijke Impact van SNS. “Ze zouden willen dat ze meer wisten over hun financiën, maar meer dan de helft van de jongeren vraagt niet om hulp bij financiële problemen. Daarom is het van enorm belang om jongeren tegemoet te komen aan de behoefte om meer kennis over financiën te krijgen.

We moeten ons daarbij niet laten misleiden door het struisvogelgedrag dat jongeren soms tonen. Door een professionele helpende hand te bieden kan je niet alleen voorkomen dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen, maar juist de interesse die er is omzetten in mogelijke groei.”

Beleggen zonder spaarbuffer

Uit het onderzoek – dit voorjaar uitgevoerd door Motivaction – blijkt ook dat tweederde van de jongeren aangeeft binnen 5 tot 10 jaar financieel onafhankelijk te willen zijn. Om dat doel te bereiken gaat het spaargeld steeds vaker – ook – naar beleggingen. Eén op de vijf jongeren belegt en nog eens 23% van de jongeren zou dit graag willen doen. “De groei van beleggen is eenvoudig te verklaren”, geeft Tiesinga aan. “Geld betekent voor veel jongeren vrijheid en voor maar liefst 82% van de jongeren is het meer kunnen verdienen met beleggen dé reden om hiermee te starten. Opvallend en zorgelijk is echter dat van de jongeren die aangeven helemaal geen spaarbuffer te hebben 12% wel belegt en van de jongeren die één maand spaarbuffer hebben, belegt maar liefst een kwart.

Ons advies is echt: bouw eerst die spaarbuffer en ga dan beleggen. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor eventuele financiële tegenslagen en heb je echt de kans om geld op te bouwen voor later.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.