Fiscus als wapen tegen buitenlandse kopers

0

De rol van internationale beleggers op zowel de woning- als de commerciële vastgoedmarkt groeit wereldwijd. Maar hoewel deze partijen zich in slechte tijden snel kunnen terugtrekken, raakt Nationale regelgeving die de risico’s hiervan moeten tegengaan, de internationale beleggers vaak niet.

Dat stelt DNB vast op basis van het onlangs verschenen rapport Property price dynamics: domestic and international drivers van het BIS Committee on the Global Financial System. Daaruit blijkt dat buitenlands kapitaal vooral naar vastgoed in grote steden stroomt.

Risico’s afdekken

Het rapport laat ook zien dat internationale beleggers een steeds grotere rol spelen op woning- en vastgoedmarkten, omdat zij hier een aantrekkelijk rendement kunnen behalen. In landen waar veel buitenlandse beleggers actief zijn, stijgen de vastgoedprijzen sterk.

Maar beleidsmakers kunnen de risico’s van internationale beleggers, die zich in slechte tijden snel terug kunnen trekken, niet goed tegengaan met macroprudentieel beleid, schrijft DNB na het lezen van het rapport. “De nationale regels raken de buitenlandse partijen namelijk meestal niet, omdat zij niet worden gefinancierd door binnenlandse banken. Beleidsmakers zoeken daarom regelmatig hun toevlucht in belastingmaatregelen specifiek gericht op buitenlandse kopers, zoals een hogere overdrachtsbelasting.”

Landen

De huidige prijzen van huizen en commercieel vastgoed zijn in veel landen hoog ten opzichte van huren en inkomens. Dat wil volgens DNB niet zeggen dat er sprake is van een wereldwijde markt voor vastgoed. “Verschillen in ruimtelijke ordening, belastingbeleid en financiële regelgeving maken dat vastgoedmarkten in elk land anders zijn. Zo verschillen de Nederlandse en Duitse woningmarkt sterk van elkaar: in Duitsland, waar meer wordt gehuurd en kopers meer eigen geld moeten inbrengen, ontwikkelden woningprijzen zich de afgelopen decennia gematigder dan in Nederland, dat ruimere financieringsnormen en hypotheekrenteaftrek kent.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.