Interpretatie anti-witwasregels creëert ongelijk speelveld

0

Omdat alle partijen afzonderlijk hun weg aan het zoeken zijn rond CDD (Customer Due Diligence) en KYC (Know Your Customer) leiden deze onderzoeken steeds vaker tot negatieve reacties in de dagelijkse adviespraktijk. De verschillende Wwft-interpretaties creëren een ongelijk speelveld.

“Ergens in de keten moet het geld een oormerk krijgen dat het is gecontroleerd”

Vandaag de dag staat de vraag centraal of het ingebrachte eigen vermogen past bij het klantbeeld. En als daar iets opvallends uitkomt, kan een extra toelichting worden opgevraagd. CDD-onderzoek komt ook voor bij de klantacceptatie in het geval van hypotheekadvisering. Omdat geldvertrekkers ook in dat klantproces ieder voor zich het wiel proberen uit te vinden, geeft dat in de praktijk verschillende uitwerkingen. Dat leidt tot irritatie omdat de adviseur door de bomen het bos niet meer ziet. De ene partij gaat er makkelijker mee om dan de andere, waardoor het idee van ‘klant-pesten’ kan ontstaan.

Dat de ene geldverstrekker een telefoongesprek met de klant voldoende vindt, terwijl een ander voor exact hetzelfde 20 bankafschriften wil zien, maakt het er niet eenvoudiger op voor een adviseur die met meerdere aanbieders te maken heeft. Het zijn vooral de geldverstrekkers die de Wwft strak naleven (de grootbanken voorop), die voor deze irritatie zorgen. Daar kun je natuurlijk vraagtekens bij plaatsen, omdat je die irritatie eerder zou verwachten bij een lichtvoetige interpretatie van deze wet.

Vertrouw je mij niet?

De grootste frustratie in het adviestraject openbaart zich volgens Harrie-Jan van Nunen op het moment dat de geldverstrekker aanvullende vragen stelt. “De adviseur die de eerste vragen zo goed als mogelijk met de klant heeft ingevuld, moet terug naar de klant. Het meest erge wat je dan als adviseur kan gebeuren is dat je eigen klant vraagt of je hem niet vertrouwt.”

Vereniging Eigen Huis ontvangt ook steeds meer klachten vanuit Verenigingen van Eigenaren die het door de anti-witwasregels vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om een bankrekening te openen.

Lees hier gratis en zonder inlog de complete Wwft-analyse in de digitale InFinance.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.