Draagvlak witwascontroles terugwinnen

0

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) constateert dat het maatschappelijke draagvlak voor de witwascontroles door banken onder druk staat, omdat ook bonafide klanten te vaak last hebben van de klantonderzoeken door banken. Het nieuwe Threat Assessment moet daarin verandering brengen.

Meer waar nodig en minder waar het kan door gezamenlijke focus

Volgens anti-witwas coördinator Helène Erftemeijer van de NVB moeten banken, opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie daarom nauwer gaan samenwerken. “Als publieke partijen ons kunnen vertellen wie de boeven zijn en hoe ze te werk gaan, dan kunnen wij veel gerichter zoeken en hoeven we klanten minder lastig te vallen. Met het vandaag gepresenteerde Threat Assessment zetten we een belangrijke eerste stap.”

Om het voorkomen en bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering effectiever te maken hebben banken, Politie, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en Financial Intelligence Unit (FIU) de risico’s op financiële criminaliteit in kaart gebracht. Samen hebben de partijen een gedetailleerd overzicht opgesteld van de blootstelling van banken aan verschillende dreigingen. De samenwerking heeft geleid tot een dreigingsbeoordeling (Threat Assessment) die banken helpt bij het herkennen van dreigingen.

Van twintig dreigingen is een uitgebreide analyse gemaakt. Om criminelen niet wijzer te maken dan ze zijn, blijven deze analyses alleen beschikbaar voor banken, FIU en opsporingsdiensten.

Nationaal Coördinator

Om de voortdurende samenwerking binnen het financiële ecosysteem blijvend vorm te geven adviseert de NVB tot het aanstellen van een Nationaal Coördinator. Die kan ervoor zorgen dat de hele keten koerst op dezelfde risico’s, waardoor kwaliteit en relevantie van meldingen toeneemt. Daarmee wordt bijgedragen aan de interventies door opsporingsdiensten en het OM.

Klik om toegang te krijgen tot 20240330-threat-assessment-two-pager-nl.pdf

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.