Inge van Dijk: ‘Hoe het fraudespook ons bezighoudt’

0

De herfst is altijd het moment waarop we meer bezig zijn met cyberveiligheid en fraude, constateert Inge van Dijk, Divisiedirecteur Betalingsverkeer & Marktinfrastructuur bij DNB. In haar nieuwste blog geeft ze een inkijkje in hoe het ‘fraudespook’ ons bezighoudt.

Van Dijk: “Twee weken geleden vond het jaarlijkse Fraude Film Festival plaats in Tuschinkski in Amsterdam. Twee volle dagen met films, documentaires en discussies over fraude in alle vormen. Dat is echt andere koek dan de films die ik normaal bekijk in het Lieve Vrouwe Theater in Amersfoort (onlangs nog ‘Anatomy of a Fall’). Vrolijk word je er niet van, en dat past wel bij het jaargetijde. Vallende bladeren, storm en tegenwind, Halloweenspoken, donkere dagen en thee, maar ook gezelligheid en warmte binnen.”

Deepfakes

“Het blijkt weer dat fraudeurs zich telkens weten te overtreffen. Nieuwe scams, nieuwe technieken, zo zien we in de films op dit festival. Het gaat van OneCoin, de crypto-scam van oplichtster Ruja Ignatova – inmiddels met de noorderzon vertrokken –, tot discussies over de indrukwekkende kwaliteit van deepfakes, die ingezet worden bij van alles: nepverzoeken van BN’ers om geld over te maken of je bankpas af te geven komen levensecht over. Het is opletten geblazen.”

Lees hier het hele blog van Inge van Dijk

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.